Prodajom zemlje gasimo sela i uništavamo domaću poljoprivredu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 03. 11. 2015. | Komentara: 0

Prodajom zemlje gasimo sela i uništavamo domaću poljoprivredu

KIKINDA - Na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, od septembra 2017. godine počeće da važi Uredba kojom će biti regulisano da strani državljani mogu da otkupe državnu zemlju, a samim tim i poljoprivredno zemljište.

LSVInicijativa koju je pokrenula Liga socijaldemokrata Vojvodine treba da još jednom podseti na važnost donošenja što skorijeg zakonskog rešenja u toj oblasti, uz neophodnost stručnih analiza, javne rasprave, kako bi buduća rešenja zaštitila poljoprivrenike, naročito mala poljoprivredna gazdinstva.  

- Ako stranci otkupe državnu zemlju koju danas mali poljoprivrednici uzimaju u zakup, onda ti ljudi neće imati od čega da žive. Imaće svoja mala imanja kojima će moći da se opskrbe samo hranom, ali neće imati nikakvih drugih finansijskih izvora. Time bismo samo ubrzali gašenje sela i uništavanje domaću poljoprivredu. Jako je bitno da taj zakon zaštiti te male poljoprivrednike – naglasio je potpredsednik kikindskog Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Miroslav Grujić.

Predsednik Lige paora Miloš Šibul ističe da LSV nije unapred protiv zakona, već samo skreće pažnju da se taj pravni akt pažljivo uredi, uz dobra rešenja koja su donele zemlje Evropske unije. Liga je inicirala, podseća Šibul i akcija prikupljanja potpisa koji će biti predati Skupštini Srbije, uz zahtev za raspisivanje referenduma o zabrani prodaje zemlje strancima.

- Ono što mi hoćemo jeste da prikupimo što pre tih 100 000 potpisa i predamo ih Skupštini kako bi tekst nacrta Zakona što pre bio pripremljen. Liga će se zalagati da se taj zakon što pre donese u korist naših paora. Ako je moguće da država dozvoli mladim bračnim parovima da kupuju stanove na kredit na dvadeset godina, isto tako bi mogli da obezbede novac mladim bračnim parovima ili gazdinstvima da kupe zemlju na dvadeset godina, kako bi mogli da se osamostale i naprave svoja nova mlada gazdinstva - dodao je Šibul.

(RTV, 03.11.2015)



Odbori LSV | Sreda, 02. 08. 2023. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast kriva što su plate u Zrenjaninu niže od republičkog i pokrajinskog proseka

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani poručuje da su predstavnici zrenjaninske vlasti odgovorni za to što se u Zrenjaninu živi loše, čak ispod proseka pokrajine i republike.
Odbori LSV | Utorak, 01. 08. 2023. | Komentara: 0

Kolar: Novom Sadu je potrebno zelenilo, a ne dodatna urbanizacija

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani neće prisustvovati današnjoj sednici Skupštine grada Novog Sada i to je, kaže predsednik odborničke grupe Robert Kolar, njihov način da protestuju. Na današnjoj sednici odbornici raspravljaju o rebalansu budžeta, ali i o početku radova na izgradnji „Novog Sada na vodi“.
Odbori LSV | Subota, 29. 07. 2023. | Komentara: 0

Grujić: Nedovoljno investicija u obrazovanje i druge segmente

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Kikinde Miroslav Grujić zamerio je gradskoj vlasti nedostatak investicija u obrazovanje, ali i druge segmente društva.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook