Sledi tužba OEBS-u, Skupština grada Zrenjanina povredila ljudska prava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

Sledi tužba OEBS-u, Skupština grada Zrenjanina povredila ljudska prava

ZRENJANIN - Odbornici i odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina najavlili su danas da će se obratiti Evropskoj komisiji i OEBS-u zbog grubog kršenja ljudskih prava na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta.

LSV

- Ovakav presedan još uvek nije zabeležen u parlamentarnom životu Zrenjanina i predstavlja skandal i kršenje ljudskih, pre svega manjinskih prava – navodi se u saopštenju LSV Zrenjanin.
- Time što je predsedništvo zrenjaninske Skupštine uskratilo prevod obraćanja odbornika LSV, Tibora Vaša, koje je bilo na njegovom maternjem jeziku, a potom i stavilo njegov predlog na glasanje, nakon čega je i odbijen, uvredilo je sve pripadnike mađarske nacionalne zajednice u Zrenjaninu. Novoj vlasti u Zrenjaninu su politička samovolja i kršenje zakonskih i demokratskih procedura postali manir, a od danas Zrenjanin, u kojem živi preko 20 nacija i u kojem su u službenoj upotrebi četiri jezika, među kojima je i mađarski, na kojem se odbornik Vaš obratio, postaje grad u kojem se oni koji ga vode oglušuju o prava i ljudske slobode – zaključeno je u saopštenju.
- Upozoravamo odgovorne da Zrenjanin čine Zrenjaninke i Zrenjaninci, koji su Srbi, Mađari, Rumuni, Romi, Hrvati, Slovaci, Makedonci, Crnogorci, Nemci, Bugari, Slovenci, Muslimani, Albanci, Rusi, Česi, Rusini, Ukrajinci i mnogi drugi i da svi oni moraju biti dostojanstveno predstavljeni u Skupštini Zrenjanina, što od danas više nije slučaj.  O namerama zrenjaninske vlasti prema pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica i više nego dovoljno govori i činjenica da su odbornici vladajuće koalicije odbili sve predloge koji su se ticali ostvarivanja manjinskih prava u gradu Zrenjaninu. O svemu ovome, odbornička grupa LSV obavestiće međunarodne institucije – istaknuto je u saopštenju LSV Zrenjanin.

(BILSV, 21.12.2012)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook