SO Bela Crkva sprečila uzurpiranje utrina, pašnjaka i poljoprivrednog zemljišta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Četvrtak, 18. 12. 2014. | Komentara: 0

SO Bela Crkva sprečila uzurpiranje utrina, pašnjaka i poljoprivrednog zemljišta

BELA CRKVA – Na današnjoj sednici Skupštine opština Bela Crkva, na inicijativu odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, donete su tri važne odluke koje su u interesu svih MZ na teritoriji opštine Bela Crkva, a sve sa namerom da se stopira nelegalno korišćenje i uzurpiranje pašnjaka i utrina.

LSV

Pored usvojenog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Bela Crkva, usvojene odluke su jako važne za dalje postupanje i korišćenje pašnjaka i utrina. Usvojena je Odluka o pokretanju inicijative za povraćaj pašnjaka i utrina MZ na korišćenje, Odluka o postavljanju privremenih mera na dosadašnje licitiacije i izdavanja u zakup pašnjaka i utrina koja će biti prosleđena Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
– Odbornička grupa LSV je i ranije ukazivala na problem koji je nastao u MZ Dupljaja, gde je  fizičkim licima nelegalno izdat u zakup pašnjak, a koja su već krenula u njegovo uzoravanje i uništavanje, ali to nije sprovedeno do kraja jer su meštani sprečili dalje uništavanje prirodnog dobra. Pašnjak na teritoriji MZ Dupljaja je godinama korišćen za ispašu stoke od strane meštana Dupljaja i Vračev Gaj. Problem koji je nastao u MZ Dupljaja je problem koji bi se preslikao i na ostale MZ da današnjom odlukom SO Bela Crkva to nije stopirano – upozorila je predsednica OO Lige socijaldemokrata Vojvodine Bela Crkva Sandra Ristić. Dodala je i da su ligaši predložili formiranje komisije će se baviti ovom problematikom, kako bi se usvojene odluke sprovele i kako ne bi nastajali problemi oko uništavanja pašnjaka i utrina. Za predsednika komisije je predložen Duško Anukić, za člana Nenad Todorov i Dušan Stojanov.
– Na prethodnoj sednici SO Bela Crkva, takođe na inicijativu odborničke grupe LSV, doneta je odluka da je nadležni organ jedinice lokalne samouprave za donošenje Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta Skupština opštine Bela Crkva, a ne Opštinsko veće kako je prvobitno bilo predloženo – rekla je Ristićeva koja je i šefica odborničke grupe LSV u lokalnoj skupštini. Ona je ocenila da je važno da se Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta donosi na Skupštini zbog informisanja i učešća javnosti, pošto je reč o odlukama koje su važne za sve građane.
– Sve odluke biće prosleđene Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo radi davanja pozitivnog mišljenja, a prethodne odluke su i donete uz konsultacije sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo – dodala je Ristićeva.

(BILSV, 18. 12. 2014)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Nastavljena kampanja

NOVI SAD - Kampanja "Podvuci liniju" kojom Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva primenu i produženje važenja Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji, nastavljena je i danas konferencijama za novinare u Vršcu i Bačkoj Topoli.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook