Sva deca u Novom Sadu su naša deca

 
 
Izbori u LSV
Odbori LSV | Utorak, 13. 09. 2022. | Komentara: 0

Sva deca u Novom Sadu su naša deca

Novi Sad, 13. septembar 2022 - Povodom 15. septembra, „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, koji nije zvanično određen za državni praznik, Gradska uprava za obrazovanje Grada Novog Sada je na adrese novosadskih osnovnih škola prosledila uputstvo za obeležavanje koje je sačinila ni manje ni više nego Darija Kisić Tepavčević, karijerni stručnjak za koronu i sve drugo po potrebi što bi je moglo približiti novoj ministarskoj fotelji. 

LSV

U navedenom uputstvu ona predlaže čitanje teksta koji kao da je ispao iz motivacionih pamfleta u Nemačkoj 1930-ih godina, teksta koji unosi podele i nelagodu među velik broj roditelja, a o osnovnoškolsku decu indoktrinira principima krvi i otadžbine umesto da ih približava principima tolerancije, promišljanja, nauke i jednakosti. 

Navodi poput „…srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života“,   „Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno-plavo-bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo“, „U smrt, samo ne stajte! Napred, u otadžbinu!“… neki su od delova ovog teksta koji treba da bude usađivan u glave naše dece koja bi, kada odrastu, makar po formalnom opredeljenju ove države, trebala da budu ravnopravni građani Evrope i sveta, pacifisti, moderni, obrazovani ljudi puni tolerancije, razumevanja i uvažavanja drugih?!

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na nesreće koje je ideja ekstremističkog nacionalnog jedinstva, upakovana u foliju Velike Srbije a danas Srpskog sveta donela na ovim prostorima u poslednjih 30 godina jer je, vodeći se idejom „da su srpske zemlje gde su srpski grobovi“, naše društvo stiglo do manje zemlje a više grobova.

Ministarki je u ovom nakaradnom tekstu očigledno važnije da našoj deci za prioritete stavimo učenje o srpskim grobovima umesto o modernoj, razvijenoj, multikuturalnoj i evropskoj Srbiji

U ime svih građanki i građana Novog Sada kojima su na srcu sloboda, ravnopravnost, antifašizam, moderno i obrazovano društvo, tolerancija, suživot i međusobno uvažavanje, LSV poziva ministarku da povuče nakaradnu preporuku i zaustavi dodatne podele u našem društvu. Deca moraju biti ravnopravna, sigurna i slobodna, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, jer su sva deca Novog Sada naša deca!

Pravi patriotizam ogleda se u poštovanju zakona pred kojima su svi jednaki, plaćanju poreza i računa, učenju dece da su svi jednaki i da se ceni obrazovanje, uspeh i trud a ne poreklo. Stvaranju podela među decom nema mesta u antifašističkom Novom Sadu, multietničkoj Vojvodini i evropskoj Srbiji.


Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi SadOdbori LSV | Sreda, 18. 01. 2023. | Komentara: 0

Zrenjanincima preti opasnost od kancerogenog arsena i iz vazduha

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje predstavnicima zrenjaninske vlasti da li za njih postoji crvena linija da počnu da brinu o zdravlju Zrenjaninaca, budući da je Zrenjanin među prvih šest mesta u zemlji po zagađenju vazduha arsenom.
Odbori LSV | Ponedeljak, 16. 01. 2023. | Komentara: 0

Marton: I Banaćani žele da njihovim prugama juri brzi voz Soko

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je danas da je u Vojvodini  još pre više od 100 godina funkcionisala jedna od najgušćih železničkih mreža u Evropi, a da danas, 2023. godine, više od 300.000 stanovnika koji žive između Zrenjanina i Beograda nema železnički putnički saobraćaj.
Odbori LSV | Utorak, 10. 01. 2023. | Komentara: 0

Zrenjanin na rubu istrebljenja i nestanka

Zrenjanin, 10. januar - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava na katastrofalno stanje u koje je nestručna i bahata gradska vlast dovela Zrenjanin.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook