Vratite jezik društvene sredine u škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 18. 02. 2015. | Komentara: 0

Vratite jezik društvene sredine u škole

ZRENJANIN – Liga socijaldemokrata Vojvodine  pokrenula je  inicijativu kojom se traži pronalaženje mogućnosti za ponovno uvođenje u nastavne programe jezika društvene sredine, istaknuto je danas u Zrenjaninu.

LSV

To je, povodom Dana maternjeg jezika, poručeno sa konferencije za novinare Gradske organizacije LSV Zrenjanin, na kojoj su govorili odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Predrag Perkić, odbornica u Skupštini grada Zrenjanina Ildiko Bođo, koja se obratila na mađarskom jeziku i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Adam Paljov koji je govorio na slovačkom jeziku.
– Cilj naše inicijative jeste bolje upoznavanje mladih sa jezikom i kulturom nacionalnih zajednica u Vojvodini. Ponosimo se multikulturalizmom i višejezičnošću u Vojvodini, ali moramo puno da radimo da bi ih očuvali – poručili su oni. Perkić je tom prilikom istakao da je obeležavanje Dana maternjeg jezika veoma važno za Vojvodinu i da se ne sme zaboraviti da je pokrajina jedna od najmnogojezičnijih regija u Evropi.
– Sa šest jezika u službenoj upotrebi Vojvodina predstavlja  pravu oazu multietničnosti. Bogatstvo naše multikulturalnosti negujemo već vekovima i važno je da se naši sugrađani razumeju na više jezika – navedno je na konferenciji za novinare. Govornici su podsetili i da se tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u vojvođanskim školama izučavao jezik društvene sredine.
– Na taj način su mladi Vojvođani sticali saznanja o jeziku i kulturi svojih prvih komšija. Nažalost, praksa učenja jezika društvene sredine je ukinuta devedesetih godina, kada je i započelo nacionalističko ludilo i na scenu je stupila ideologija nacionalne isključivosti – istakli su ligaši dodajući da  takvim idejama u Vojvodini nema mesta.

(BILSV, 18. 02. 2015)





Odbori LSV | Sreda, 20. 09. 2023. | Komentara: 0

Zahtevamo besplatne udžbenike za sve učenike u Zrenjaninu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani zahteva od predstavnika gradske vlasti da obezbede besplatne udžbenike za sve učenike u Zrenjaninu.
Odbori LSV | Nedelja, 17. 09. 2023. | Komentara: 0

Marton: Zrenjaninom se vlada nasiljem. Ova vlast mora da ode!

Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je da su se građani preksinoć u tom gradu okupili po 18. put jer su protiv nasilja, protiv nasilne vlasti koja već duže od deceniju čini sve da građanke i građani Zrenjanina ne žive normalno. 
Odbori LSV | Subota, 16. 09. 2023. | Komentara: 0

Begović: Opozicija će pobediti na lokalnim izborima u Zrenjaninu!

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina Bojana Begović zatražila je da se hitno objave imena napadača na Predraga Voštinića, građanskog aktivistu iz Kraljeva, koji je napadnut pre nekoliko dana. Ona je na 18. po redu protestnom skupu „Zrenjanin protiv nasilja“, koji je nazvala slobodnom zonom, navela da su svi koji su došli odabrali da budu slobodni. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook