Za punu platu kikindskih trudnica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 30. 03. 2011. | Komentara: 0

Za punu platu kikindskih trudnica

KIKINDA - Đurđina Jerinkić, predsednica Foruma žena GrO LSV Kikinda, i Gordana Perunović Fijat, odbornica LSV u SO Kikinda, održale su 29. marta konferenciju za medije posvećenoj inicijativi LSV da se ženama na održavanju trudnoće dotira iznos do pune plate.

Objašnjavajući novinarima zakonsku regulativu, Đurđina Jerinkić je naglasila da zakon ostavlja opštinama mogućnost da trudnicama obezbede onih 35% od plate koji su im oduzeti zbog bolovanja, te da neka mesta, na primer Beograd i Jagodina, ovu mogućnost već koriste, zbog čega će i odbornici LSV u Kikindi pokrenuti ovakvu inicijativu u SO Kikinda.

- Od ovakve odluke prednosti će imati svaka žena. Spadamo u zemlje sa najstarijim stanovništvom na svetu, natalitet je upola manji od broja umrlih, zato se LSV zalaže za bolji položaj naših trudnica - rekla je Jerinkićeva.  Gordana Perunović Fijat je istakla da se u opštini Kikinda već godinama rađa oko 500 dece, dakle, u ovom trenutku manje od 1.000 žena u opštini je u drugom stanju; i od ovog malog broja većina je nezaposlena, a verovatno se neće ni zaposliti dok je trudnoća u toku, te da suma novca kojom bi se obezbedila puna plata za zaposlene trudnice ne može biti velika.

- Sadašnjim zakonskim rešenjem praktično je kažnjena žena koja mora da održava trudnoću, i cela njena porodica - rekla je Perunović Fijat, uz primedbu da je ulaganje u decu - jedno od retkih ulaganja koje se ljudskom rodu uvek isplatilo.

(BILSV, 30.03.2011.)




Odbori LSV | Ponedeljak, 12. 12. 2011. | Komentara: 0

Trajno registrovati traktore

BAČKA TOPOLA – Na teritoriji bačkotopolske opštine podršku inicijativi akcije Lige socijademokrata Vojvodine o izmeni Zakona o bezbednosti saobraćaja kojom se ukida obavezna godišnja registracija poljoprivrednih mašina i ona zamenjuje trajnom registracijom, dalo je više od 850 građanki i građana, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Opštinske organizacije LSV Bačka Topola.
Odbori LSV | Ponedeljak, 12. 12. 2011. | Komentara: 0

Olakšati položaj poljoprivrednika

SUBOTICA – Nijedan iole ozbiljniji poljoprivredni proizvođač ne poseduje samo jedan traktor i jednu prikolicu, već više njih, a ukoliko neko ima tri traktora i nekoliko prikolica, morao bi da izdvoji preko 80.000 dinara godišnje za njihovu registraciju, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Gradskom odboru Lige socijaldemokrata Vojvodine Subotica.
Odbori LSV | Nedelja, 11. 12. 2011. | Komentara: 0

LSV ide samostalno na lokalne izbore

SOMBOR – Liga socijaldemokrata Vojvodine izaći će na lokalne i pokrajinske izbore samostalno, dok će na izborima za Narodnu skupštinu Republike Srbije ići u koaliciji, potvrdila je portparolka i narodna poslanica LSV Aleksandra Jerkov na konferenciji za novinare u Somboru.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook