Zaštititi domaće poljoprivrednike i vojvođansko zemljište

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 27. 10. 2015. | Komentara: 0

Zaštititi domaće poljoprivrednike i vojvođansko zemljište

ZRENJANIN – Član Glavnog odbora Lige socijaldmeokrata Vojvodine Branislav Knežević rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je LSV nizom akcija u prethodnom periodu započela proces prikupljanja 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma i zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i zemljišta.

LSV

- Zalažemo se da se prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta zaštite domaći poljoprivrednici, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna. Takođe, smatramo da treba zaštititi poljoprivrednike prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup i od nelojalne konkurencije iz inostranstva i od domaćih tajkuna – istakao je Knežević, dodajući da moramo imati u vidu da je poljoprivreda najveće prirodno bogatstvo i potencijal Vojvodine.

Kako Knežević objašnjava, potrebno je hitno reagovati jer 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i poljoprivredno zemljište, na teritoriji Republike Srbije, pod istim uslovima kao i naši državljani.

- U našem zakonodavstvu nema ograničenja u prometu poljoprivrednog zemljišta pa će stranci moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini bez ikakvih prepreka, pa budući da je cena zemljišta u EU mnogo veća nego kod nas, dolazimo u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših poljoprivrednika, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva – izjavio je on.

Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za izmenu Zakona o poljoprivrednom zemljištu i drugih zakonskim akata, kao i donošenje novog zakona sa posebnim uslovima za promet poljoprivrednog zemljišta.

- Ovakvo rešenje su primenile skoro sve zemlje članice Evropske unije postavljajući posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta koji su isti i za domaće i strane državljane, ali takvi da je domaćim državljanima mnogo lakše da ih ispune – zaključio je Knežević, dodajući da će LSV nastaviti dvadesetpetogodišnju borbu za interes Vojvođanki i Vojvođana, i vojvođanskih paora, jer bez Vojvođana i vojvođanske zemlje nema ni Vojvodine.

(BILSV, 27.10.2015)



Odbori LSV | Subota, 20. 01. 2024. | Komentara: 0

SNS vlast nije sposobna da reši problem vode u Zrenjaninu!

Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podsetili su danas na dvadeset godina od zabrane upotrebe pijaće vode u Zrenjaninu.
Odbori LSV | Sreda, 27. 12. 2023. | Komentara: 0

Puna usta praznog patriotizma

Vojvođani LSV poziva nadležne inspekcije da kazne odgovorne u gradu Zrenjaninu zbog nepodobnog načina isticanja državne zastave.
Odbori LSV | Ponedeljak, 20. 11. 2023. | Komentara: 0

Mrnuštik: Vojvođani su večeras uz ProGlas u Novom Sadu!

Vojvođani 17. decembra na izborima za republički i pokrajinski parlament imaju priliku da se izbore da se glas Vojvodine čuje u naredne četiri godine. Vojvodina može da bude faktor promene. Ali, da bi se glas zaista čuo potrebna je najšira mobilizacija građana.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook