Zbog čega se Srbija ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2013. | Komentara: 0

Zbog čega se Srbija ne ponosi svojom antifašističkom prošlošću?

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina Predrag Perkić, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare na važnost 9. maja u istoriji srpske borbe protiv fašizma.

LSV

Kako je naveo, tog dana 1945. godine, sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg Rajha potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.
– Od tog trenutka, pa do danas, savremena Evropa funkcioniše utemeljena na vrednosti i tekovinama antifašizma – istakao je Perkić i dodao da je za ove prostore veoma značajna činjenica da je antifašistička borba u Drugom svetskom ratu jedna od najsjajnijih stranica istorije južnoslovenskih naroda.
– Stoga izgleda u najmanju ruku neobično što se Srbija sa punim pravom ne ponosi svojim učešćem u antifašističkom pokretu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Mi, u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, izražavamo nadu da aktuelna vlast svoju političku volju za modernizacijom društva ne temelji na sitnoj političkoj kalkulaciji, već na iskrenoj želji i potrebi ovog društva za modernizacijom – rekao je Perkić i naglasio da će iskrenost vlasti zavisiti i od toga kakav će odnos ona imati prema tekovinama antifašizma.
– To će se videti po spremnosti za sprovođenjem nove kulturne i obrazovne politike, a pre svega stvaranjem političke klime u kojoj će antifašističke vrednosti biti promovisane iskreno i otvoreno – zaključio je Perkić.

(BILSV, 07. 05. 2013.)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook