Zrenjanin da obeležava 6. jun kao dan parlamentarizma grada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 06. 06. 2017. | Komentara: 0

Zrenjanin da obeležava 6. jun kao dan parlamentarizma grada

ZRENJANIN - Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na važnost obeležavanja važnih događaja u istoriji Zrenjanina.

lsv

Kako u saopštenju navodi odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina, jedan od najvažnijih datuma u istoriji grada je 6. jun 1769. godine kada je Poveljom carice Marije Terezije Bečkerek uzdignut u rang Slobodnog carskog trgovišta.

- Ovim datumom počinje period naglog razvoja grada. Razvija se trgovina, a u Bečkereku niču prvi industrijski pogoni. Rađaju se prve kulturne institucije. Naš grad je Poveljom dobio i Senat, koji je imao osam članova, četiri pravoslavca i četiri katolika. Grad dobija i prvi Sud. Bečkerek je tih godina dobio veliki zamah – navodi Marton.

On dodaje da je Zrenjanin danas samo bleda senka nekada jakog grada. 

- Broje se uništena preduzeća, nezaposleni radnici, a sve više naših sugrađana sreću traži van granica zemlje. Zrenjanin je sa 139.000 stanovnika 1981. godine, pao na 120.000. Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je Zrenjaninu potrebna nova energija! Ovom prilikom pozivamo i odbornike Skupštine grada Zrenjanina da razmisle o načinu obeležavanja ovog velikog datuma u gradskoj istoriji. Smatramo da 6. jun 1769. godine ne sme pasti u zaborav. Pre 248 godina Zrenjanin je dobio prvi Senat. Zašto se 6. jun ne bi obeležavao kao Dan parlamentarizma grada Zrenjanina? – upitao je Aleksandar Marton. 

 (BILSV, 06.06.2017)



Odbori LSV | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

Sledi tužba OEBS-u, Skupština grada Zrenjanina povredila ljudska prava

ZRENJANIN - Odbornici i odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina najavlili su danas da će se obratiti Evropskoj komisiji i OEBS-u zbog grubog kršenja ljudskih prava na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta.
Odbori LSV | Petak, 21. 12. 2012. | Komentara: 0

Svakodnevna devastacija Novog Sada tokom 100 dana nove vlasti

NOVI SAD, 21. decembar – Sutra se navršava 100 dana nove vlasti koja je u Novom Sadu formirana pod jakim pritiskom i to od ucenjenih, nateranih i osumnjičenih, a rezultat je više nego očekivan. Nekompetentnost da vode grad, gradski čelnici nadomešćuju kukanjem i kritikama na račun svojih prethodnika, a jedino dobro što su učinili jeste pokušaj da nastave neke od projekata koji su započeti pre njih.
Odbori LSV | Četvrtak, 20. 12. 2012. | Komentara: 0

Odgovorni da uzmu lopatu i krenu u čišćenje snega

ZRENJANIN – Član Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Branislav Knežević pozdravio je odluku v.d. direktora JP „Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina“ Gorana Kravarušića da se u ime preduzeća na čijem je čelu izvini građanima Zrenjanina zbog spore intervencije zimskih službi u prethodnom periodu, koji je izazvao opšti kolaps u gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook