Zrenjaninaca manje nego na prošlom popisu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 18. 10. 2011. | Komentara: 0

Zrenjaninaca manje nego na prošlom popisu

LSV ZrenjaninZRENJANIN - Prvi rezultati popisa pokazuju manji broj stanovnika u Vojvodini, a taj trend postoji i u Zrenjaninu, naveo je na današnjoj konferenciji za novinare regionalni koordinator LSV za Srednji Banat Marko Stanimirović. Prema njegovim rečima, jasno se pokazalo da je u svim delovima Srbije broj stanovnika manji u odnosu na prethodni popis.

Taj trend, takođe, postoji i u gradu Zrenjaninu, a prema prvim procenama broj stanovnika je manji za 4 000 do 5 000. Situacija je najkritičnija u ruralnim područjima, što je jasan pokazatelj da se stanovništvo koncentriše u većim gradskim sredinama.

- Čak je i Uredba Vlade Republike Srbije o regionalnoj razvijenosti pokazala da je grad Beograd jedino i najrazvijenije područje u našoj zemlji, pa stoga i ne čudi činjenica da se broj stanovnika nije smanjio u glavnom gradu. AP Vojvodina takođe prati negativan trend gubljenja stanovnika, a i Uredba ju je svrstala u nerazvijene regione, što je direktna posledica centralističke politike države - upozorio je Marko Stanimirović. On je dodao da su upravo najnerazvijenije opštine u Vojvodini, kao što su Žitište, Nova Crnja i Sečanj, u kojima je bruto društveni proizvod višestruko manji nego u Beogradu, a prosečne zarade dva i po puta manje. Stanimirović je zaključio da strategija LSV može da zaustavi ovakve negativne trendove, tako što će se građankama i građankama omogućiti da svoje potrebe ostvaruju u sredinama u kojima žive.

(BILSV, 18. 10. 2011.)



Odbori LSV | Ponedeljak, 21. 03. 2011. | Komentara: 0

Futožani uklonili grafite mržnje

FUTOG - Aktivisti Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Futog, tokom proteklog vikenda, uklanjali su uvredljive grafite neonacističke organizacije Naši 1389 u tom mestu. Grafiti su se pojavili u četvrtak 17. marta, a njema su vređani LSV, NATO pakt, Evropska unija, televizija B92.
Odbori LSV | Ponedeljak, 21. 03. 2011. | Komentara: 0

Marton: Zrenjanin je kuća više od dvadeset nacija

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton pozvao je danas građane i građanke Zrenjanina, povodom Svetskog dana borbe protiv rasizma, da poštuju bogatstvo različitosti i podsetio da je multikulturalnost jedno od osnovnih obeležja grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Sreda, 09. 03. 2011. | Komentara: 0

Privrednici uslovljavaju rađanje

KIKINDA - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se zaustavi praksa diskriminacije žena prilikom zapošljavanja. Od mladih žena poslodavci zahtevaju da potpišu papir kojim se obavezuju da neće rađati, istakla je Đurđina Jerinkić, predsednica FŽ GrO LSV Kikinda. Ona je na konferenciji za novinare istakla da je nedopustivo da se takvo postupanje prema ženama ne kažnjava, i to u društvu gde već godinama natalitet opada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook