Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Nedelja, 28. 01. 2018. | Komentara: 0

Žrtve Velike racije u Bečeju danas su deo istorije ovog grada

BEČEJ - Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej Ferenc Toth izjavio je da se ne sme dopustiti da se zaborave strahoviti zločini koji su počinjeni.

LSV

- Tih dana bila je velika hladnoća. Temperatura se spuštala i do minus 25 stepeni. Fašisti su nedužne građanke i građane Bečeja skidali do gole kože i tako gole utovarali u kamione i prebacivali do prevodenice, gde su ih ubijali i u zamrznutu Tisu bacali. Prema podacima iz knjige „Racija u južnoj Bačkoj 1942“, te „delatnosti organa unutrašnje bezbednosti“ koje su trajale 26 dana, nevinim životima platilo je 3.809 civila - 1.965 odraslih muškaraca, 927 žena, 477 dece i 440 starica i staraca. Njih 2.578 bili su krivi zato što su Srbi, 1.068 jer su Jevreji, 64 što su Romi, 31 što, kao Mađari, nisu verovali u Hortijeve "hiljadugodišnje granice" ili nisu mrzeli svoje prve komšije – rekao je Toth

Velika racija u Bečeju okončana je 29. januara, a u njoj je ubijeno 215 nevinih duša, među kojima i trinaestoro dece. 

- Mržnja je izrodila pokolj. Slobodno možemo reći genocid. Sve te žrtve, danas su deo naše istorije, našeg grada u kojem u miru i slozi žive ljudi različitih veroispovesti i nacionalnosti - istakao je Toth i dodao da su, umesto mržnje, tolerancija i poštovanje jedini načini kojima možemo izbeći ponavljanje takvih stradanja.

 (BILSV, 28.01.2018)



Odbori LSV | Ponedeljak, 21. 03. 2011. | Komentara: 0

Futožani uklonili grafite mržnje

FUTOG - Aktivisti Mesnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Futog, tokom proteklog vikenda, uklanjali su uvredljive grafite neonacističke organizacije Naši 1389 u tom mestu. Grafiti su se pojavili u četvrtak 17. marta, a njema su vređani LSV, NATO pakt, Evropska unija, televizija B92.
Odbori LSV | Ponedeljak, 21. 03. 2011. | Komentara: 0

Marton: Zrenjanin je kuća više od dvadeset nacija

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton pozvao je danas građane i građanke Zrenjanina, povodom Svetskog dana borbe protiv rasizma, da poštuju bogatstvo različitosti i podsetio da je multikulturalnost jedno od osnovnih obeležja grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Sreda, 09. 03. 2011. | Komentara: 0

Privrednici uslovljavaju rađanje

KIKINDA - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da se zaustavi praksa diskriminacije žena prilikom zapošljavanja. Od mladih žena poslodavci zahtevaju da potpišu papir kojim se obavezuju da neće rađati, istakla je Đurđina Jerinkić, predsednica FŽ GrO LSV Kikinda. Ona je na konferenciji za novinare istakla da je nedopustivo da se takvo postupanje prema ženama ne kažnjava, i to u društvu gde već godinama natalitet opada.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook