Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Zrenjanin, 12. mart 2024 - Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.

LSV

Zrenjanin je u periodu između dva popisa stanovništva, za deset godina, izgubio oko 17.000 stanovnika. Mladi odlaze iz našeg grada, jer nemaju mogućnost da se zaposle, a pogotovo da se zaposle u skladu sa svojim interesovanjima i da za svoj rad adekvatno zarađuju. Jedan od najvećih problema je činjenica da Zrenjanin nema univerzitet, pa mladi odlaze da bi se školovali u nekom drugom gradu.

Zato smo odlučili da je krajnje vreme da se ponovo pokrene ova naša dugogodišnja inicijativa. Jedan od direktnih načina da zadržimo mlade ljude u našem gradu, jeste da im pružimo priliku za obrazovanje koje će biti dostupno i onima koji nemaju novca za studiranje u drugom gradu, ali i da obezbedimo raznovrsniju ponudu obrazovnih profila i više mogućnosti za izbor.

Na ovaj način, mladima bi se ponudio konkretan razlog da ostanu u Zrenjaninu, ali bi se privukli i studenti iz drugih sredina.

Osim toga, uticali bismo pozitivno na ekonomski razvoj našeg grada, učinili naš grad konkurentnijim i boljim mestom za život. 

Zrenjanin ima mogućnost za osnivanje univerziteta. Stožer univerziteta bili bi Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ i Visoka tehnička škola strukovnih studija, ali bi se osim Zrenjanina uključila i druga banatska mesta, pre svega Kikinda i Vršac. Banatski univerzitet bi mogao da okupi profesore iz Zrenjanina i regiona koji danas predaju u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima koji bi onda mogli da prenose znanje u našem gradu.

Ovo je konkretan predlog koji bi značajno unapredio kvalitet života u Zrenjaninu. Očekujemo da lokalna vlast prihvati našu inicijativu i pokrene procedure, ako žele da mladi ljudi ostanu i grade svoju i budućnost našeg grada, da Zrenjanin živi.  Lokalna vlast mora građanima i građankama ponuditi razloge za ostanak. Mi iz LSV – VOJVOĐANI smatramo da je ovo pravi način – ulaganje u obrazovanje i znanje naše omladine.

Bojana Begović
predsednica odborničke grupe
Lige socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI u Skupštini grada ZrenjaninaOdbori LSV | Četvrtak, 30. 05. 2024. | Komentara: 0

Zrenjanin protiv nasilja: Oni uništavaju, mi popravljamo. Vratićemo pristojnost u Zrenjanin!

Kandidati za odbornike Skupštine grada koalicije "Zrenjanin protiv nasilja-Biramo Zrenjanin" okrečili su kuću u naselju Mala Amerika, na kojoj su u dva navrata uništeni bilbordi.

Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook