I Zrenjanincima će biti bolje u autonomnoj Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Petak, 29. 11. 2013. | Komentara: 0

I Zrenjanincima će biti bolje u autonomnoj Vojvodini

ZRENJANIN – Omladina Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu održala je danas akciju „Zašto je važno biti autonomaš u Vojvodini“, koja je za cilj imala da ukaže na to da je autonomija Vojvodine, koja ima svoju nespornu istorijsku utemeljenost, preduslov društveno-ekonomskog razvoja ove pokrajine.

LSV

- Liga je i u Zrenjaninu često nepravedno optuživana za separatizam. Autonomija, pre svega, podrazumeva najveću moguću decentralizaciju, gde se sistem odlučivanja u velikoj meri spušta na niže teritorijalne jedinice, što je zalaganje i većine stranaka koje su danas u vlasti u Srbiji - rekao je Nenad Mišković, predsednik LSVO Zrenjanin.

On je dodao da je Vojvodina kada je imala zakonodavnu, sudsku, izvršnu vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode bila jedan od najrazvijenijih regiona bivše SFRJ. Danas Vojvodina spada u grupu nedovoljno razvijenih regiona, a Zrenjanin je jedan od očiglednih primera za to, koji je, kako je rekao, nekada bio jedan od najrazvijenih industrijskih centara Jugoslavije.

- Danas se Zrenjaninci i Zrenjaninke bore da prežive. Polazeći od centra, Zrenjanin je ruiniran, u njemu cveta siva ekonomija, a katanci na firmama su surova realnost - upozorio je Mišković.

Kroz današnju akciju omladina Lige je pokušala da uporedi situaciju koja je u Vojvodini postojala u vreme pune autonomije sa sadašnjim stanjem.

- A činjenice su poražavajuće: hiljade zatvorenih preduzeća, hiljade izgubljenih radnih mesta, veliki porast siromaštva u vojvođanskim gradovima i opštinama. U vreme pune autonomije, od 1974-1988, Vojvodina je izgradila niz fabrika počev od „Izolira“ u Zrenjaninu, „Petrohemije“ u Pančevu, „Rumaplasta“ u Rumi, „Metanolsko-sirćetnog kompleksa“ u Kikindi, „Hemofarma“ u Vršcu, „Gumaplasta“ u Inđiji. Ovi nekadašnji giganti su danas ili u stečajnom postupku ili su bleda senka onoga što je nekada postojalo - istakli su mladi ligaši i ligašice, podsećajući da je za svega jednu deceniju izgrađeno i šest velikih mostova na Dunavu - kod Bačke Palanke, Bezdana, Beške, Kovina – Smedereva, Bogojeva i Novog Sada.

- Cilj našeg današnjeg obraćanja javnosti nije samo podsećanje na ono što smo nekada imali, već i ukazivanje na to šta možemo imati ako se shvati značaj decentralizacije Srbije i povećanje autonomije Vojvodine - objasnio je predsednik zrenjaninske Omladine LSV, Nenad Mišković, zaključujući da je zato važno zalagati se za autonomiju Vojvodine.

(BILSV, 29.11.2013)



Omladina LSV | Utorak, 22. 07. 2014. | Komentara: 0

Hitno sanirati ruinirane objekte

NOVI SAD, 22. jul - Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad pre samo nekoliko dana upozorio je da postoji veliki broj objekata u Novom Sadu koji su u ruiniranom stanju zbog čega preti opasnost usled njihovog urušavanja.
Omladina LSV | Subota, 19. 07. 2014. | Komentara: 0

LSVO upozorava na oronule fasade

NOVI SAD - Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Novi Sad juče je na Keju žrtava racije održao akciju pod nazivom „Pazi se fasada!“. Omladinci i omladinke su izložili fotografije dotrajalih fasada i ruiniranih zgrada u Novom Sadu i kroz razgovor sa sugrađanima upozorili na opasnost koja preti usled urušavanja istih.
Omladina LSV | Ponedeljak, 07. 07. 2014. | Komentara: 0

LSVO obeležila Dan ustanka naroda Srbije protiv fašizma

NOVI SAD - Delegacija Gradskog odbora Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad položila je danas venac, povodom 7. jula, Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, na spomenik Svetozaru Markoviću koji se nalazi na Almaškom groblju u Novom Sadu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook