Obeležen međunarodni Dan maternjeg jezika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Utorak, 21. 02. 2012. | Komentara: 0

Obeležen međunarodni Dan maternjeg jezika

NOVI SAD – Gradski odbor Omladine LSV Novi Sad održao je uličnu akciju povodom obeležavanja međunarodnog Dana maternjeg jezika kako bi podsetio da je briga o maternjem jeziku i kulturi potreba svako odgovornog i ozbiljnog društva.

Omladina

– To ne može da bude briga samo povodom svečanih datuma. Jezik i jezička kultura bitne su karakteristike identiteta, pa se o jeziku mora voditi računa na svim nivoima, od školskih do zakonodavnih i skupštinskih - kazao je predsednik GrO LSVO Novi Sad Dejan Bibić. On je naveo da Vojvodinu krasi multietničnost, a višejezičnost bi trebala da bude jedan od najznačajnijih segmenata u životu Vojvođana.

– Međutim, i pored zakonskih okvira, u praksi stvari ne stoje tako bajno. Bez obzira što su prava obezbeđena odlukama Skupštine AP Vojvodine, ponekad se stiče utisak da ne samo neke norme, već i neko raspoloženje sprečavaju praktikovanje tog prava i da pripadnici nacionalnih zajednica ponekad ne znaju sva svoja prava – istakao je Bibić. Dodao je da je omladina želela da na ovaj dan skrene pažnju na to da se zakonsko pravo na službenu upotrebu maternjeg jezika treba poštovati.

– Posebno pripadnici manjinskih zajednica trebaju na tome da insistiraju jer je očuvanje njihovog jezika očuvanje i njihovog identiteta – zaključio je Dejan Bibić.

(BILSV, 21. 02. 2012.)



Omladina LSV | Nedelja, 13. 10. 2019. | Komentara: 0

Seminar mladih članova i članica Lige socijaldemokrata Vojvodine

Centar za edukaciju LSV ovog vikenda zajedno sa Omladinom Lige socijaldemokrata Vojvodine realizuje edukaciju mladih.
Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Omladina LSV | Četvrtak, 01. 02. 2018. | Komentara: 0

Srećan ti rođendan Novi Sade!

Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita Dan grada sugrađanima, sugrađankama i svima koji vole naš Novi Sad.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook