Vojvodina se voli na svim jezicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Omladina LSV | Sreda, 22. 02. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina se voli na svim jezicima

NOVI SAD - Gradski i opštinski odbori Omladine LSV obeležili su 21. februar, međunarodni Dan maternjeg jezika, organizujući ulične akcije širom Vojvodine, uz poruku da se pokrajina voli na svim jezicima.

LSV

Centar Zrenjanina, Šida, Srbobrana, Bačke Palanke, Subotice, Kikinde, Pančeva, Beočina, blizina studentkog kampusa u Novom Sadu, bili su puni mladih ligašica i ligaša. Dok su jedni delili letke kako bi sugrađankama i sugrađanima približili značenje ovog datuma, drugi su, uz flajer, davali i primerke "Slobodne Vojvodine".

Predsednik GrO LSVO Novi Sad Dejan Bibić, čiji je odbor odučio da pravi akciju u kraj studenjaka, kazao je da su naišli na pozitivne reakcije sugrađana koji su rado prihvatili ideju da se o maternjem jeziku treba voditi računa na svim nivoima, od školskih do zakonodavnih i skupštinskih.

Predsednica OO LSVO Beočin Nikoleta Selena navela je da Liga socijaldemokrata Vojvodine brine o maternjem jeziku i maternjoj kulturi svih etničkih zajednica ne samo danas, nego stalno.

- Briga o maternjem jeziku je u osnovi svake civilizovane, ozbiljne i odgovorne zajednice, pa tako i Vojvodine. Vojvodinu karakteriše multietničnost i u tome je njeno bogatstvo- rekla je Selena.
Vladimir Keljević, koji je na čelu pančevačke Omladine, istakao je da jezik predstavlja centralno pitanje oko koga se okreću sva ostala pitanja dok je predsednica LSVO u Zrenjaninu Božana Vukadinović rekla da je Vojvodina multietnička i da bi višejezičnost trebalo da predstavlja značajan segment u pokrajini. Vukadinović je najavila da će akcija biti ponovljena u subotu, 25. februara, na četiri lokacije u gradu s obzirom na to da "svaki dan treba da bude Dan maternjeg jezika, a ne da se o tome misli samo na svečane datume".

Povodom obležavanja ovog datuma, Predsednica LSVO Dragana Dukić izjavila je da je suština obeležavanja ovog datuma zapravo upućivanje na temu kojom je potrebno da se svi, kao društvo, bavimo svakoga dana, te da moramo podsećati šta datumi poput ovog predstavljaju.

- Proglašenje 21. februara za Dan maternjeg jezika  od strane UNESKO nije ničim izazvan potez. Na ovaj dan 1952. godine policija i vojska Istočnog Pakistana ubila je nekoliko bangladeških studenata u Dhaki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik. Danas, ovaj dan služi i za promociju kulturne i jezičke raznolikosti – kaže Dragana Dukić. Ona je dodala da se boji da je, poput Dana žena i mnogih drugih, ovaj datum postao samo naslov, izgubivši svoju pravu težinu i vrednost među onima koji ga koriste.

- Nama je danas glavni cilj bio da podsetimo koliko je važno da prava koja imamo, za koja se neko izborio, gubeći slobodu i život, a koja društvo  često uzima zdravo za gotovo, promovišemo i objasnimo šta ona zapravo znače i koliko su bitna za izgradnju slobodnog društva jednakosti. Mi smo danas, širom Vojvodine, poručili da borba za jednakost i dalje traje, a da je zaborav i tišina ono na šta ne pristajemo- zaključila je Dukićeva.

(BILSV, 22.01.2012.)Omladina LSV | Nedelja, 13. 10. 2019. | Komentara: 0

Seminar mladih članova i članica Lige socijaldemokrata Vojvodine

Centar za edukaciju LSV ovog vikenda zajedno sa Omladinom Lige socijaldemokrata Vojvodine realizuje edukaciju mladih.
Omladina LSV | Subota, 20. 07. 2019. | Komentara: 0

Begović: Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom

Sve više su prisutni nacionalistički diskurs i fašistički ispadi. Termin fašizam se zloupotrebljava i tendenciozno se zamagljuje relativizacijom. Upravo smo reagovali da ne bismo dolazili u ovakve situacije - izjavila je Bojana Begović, predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ona je za Radio Slobodna Evropa komentarisala kako je slučaj iz Niša kada 21. juna na ulici nožem izboden dvadesetčetvorogodišnji student Elektronskog fakulteta, jer je nosio majicu sa antifašističkim obeležjem, bila kap koja je prelila čašu.
Omladina LSV | Četvrtak, 01. 02. 2018. | Komentara: 0

Srećan ti rođendan Novi Sade!

Gradski odbor Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad čestita Dan grada sugrađanima, sugrađankama i svima koji vole naš Novi Sad.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook