Oštro kažnjavati mržnju i nasilje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 07. 10. 2019. | Komentara: 0

Oštro kažnjavati mržnju i nasilje

Novi Sad, 7. oktobar 2019 - Prošlo je dvanaest godina od 7. oktobra 2007. godine, kada je Novi Sad zaustavio one koji su hteli da proslave rođendan Hajnriha Himlera, a zatim i napali kolonu antifašista koja je izašla na ulicu da ih u tome spreči.

LSV
 
Posle više od decenije, slučaj je na sudu okončan marta prošle godine tako što dvojica kolovođa praktično nisu ni osuđeni. A ostalima se nije ni sudilo jer su prekršajno kažnjeni nakon napada. Eto, tako su prošli oni koji su kamenicama razbijali glave antifašistima, pokušali da u Novom Sadu proslave rođendan idejnog tvorca holokausta i „zighajlovali“ na Keju žrtava racije.
 
Na taj način, javnosti je poslata poruka da za mržnju i vraćanje Novog Sada u njegovo najmračnije vreme stradanja - nema kazne.
 
Sličan epilog na sudu bio je i za vandalizovanje pekara čiji su vlasnici albanske ili goranske zajednice, u periodu od 15. do 21. oktobra 2014. godine, u Novom Sadu i širom Vojvodine.
 
Nasilje i mržnju ovde nema ko da osudi. Nema oštre sankcije i jasne poruke da ovo društvo to ne dopušta.
 
Kada se tome doda konstantno prekrajanje istorije i nedovoljna pažnja antifašističkoj borbi na ovim prostorima, nikoga ne treba da čude antisemitski, neonacistički i grafiti mržnje prema pojedinim nacionalnim zajednicama.
 
Ili ono prebijanje mladića pre tačno godinu dana kod Futoške pijace zato što su pričali na albanskom jeziku. Ili ona strahota na Adicama pre pet meseci, kada je nekoliko mladića pretuklo građane na ulici i u njihovim dvorištima zato što im se nije dopala njihova nacionalna pripadnost.
 
Širom Vojvodine se već obeležava, a uskoro se i u Novom Sadu navršava 75 godina od trenutka kada su pobeđeni fašisti.
 
A, tog 7. oktobra 2007. godine, Novi Sad je pokazao da ume da izađe na ulicu, da se suprotstavi i da ponovo pobedi. I nije više pitanje da li će, nego kada će to da se ponovo dogodi.
 
Vreme je da se konačno u tu borbu i pobedu uključe i nadležni organi i institucije ove zemlje.


Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad  




Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Liga će tražiti sastanak sa ministrom Dačićem

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u narednih sedam dana zvanično zatražiti susret sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem da bi ga upoznali sa svojim zahtevom za formiranje vojvođanske policijske uprave, kaže za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Novi Sad da pokaže da je tolerantan grad

NOVI SAD - Novi Sad ima priliku da pokaže kako je još tolerantan grad koji može da ima problem s onim što je na bilbordu, ali neće nasiljem reagovati na to " izjavila je za današnji Nacionalni građanski portparolka LSV Aleksandra Jerkov povodom bilborda, koji su se pojavili u Novom Sadu, a na kojima se dva muškarca odnosno dve žene zaklinju na vernost jedno drugom.
Iz medija | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Hoćemo imovinu, novac i policijsku upravu za Vojvodinu

NOVI SAD - Spremni smo da s Beogradom razgovaramo o našim stavovima da bi Vojvodini trebalo da bude vraćena sva imovina koja joj je 1988. oduzeta, poput puteva, železnice, elektroprivrede i lutrije, ali nismo spremni da od njih odustanemo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook