Otkriven spomenik Vasi Stajiću

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 23. 10. 2011. | Komentara: 0

Otkriven spomenik Vasi Stajiću

NOVI SAD - Spomenik Vasi Stajiću, istaknutom srpskom piscu, filozofu i kulturnom radniku, otkriven je danas, na Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Spomenik su zajedno otkrili predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i unuk velikana Rastko Švalba.

spomenik Vasi Stajiću

Jasna vizija Vojvodine

Spomenik, rad novosadskog vajara Slobodana Bodulića, je izrađen u bronzi i nalazi se u Ulici Žarka Zrenjanina, u malom parku između Skupštine Novog Sada i sedišta Vlade i Skupštine AP Vojvodine. Otkrivajući spomenik, predsednik gradskog parlamenta istakao je Stajićev značaj u istoriji Novog Sada i Vojvodine.
- Kada se govori o Vasi Stajiću jako je teško sublimirati njegov lik i delo. Vasa Stajić je bio čovek jako uporan, sa jasnom vizijom i ciljem da svoja dela sporovode, da pređe prag između teorije i prakse. Vasa Stajić je imao jasnu viziju po pitanju Vojvodine. To je za njega bila živa ideja, kojoj se posvetio ceo život. On je video Vojvodinu, kao autonomnu regiju, kao regiju koja treba da bude evropska, moderna, savremena i bolja. Zbog svega toga, on je bio čovek koji je proganajan od mnogih režima, Beča, Budimpešte, Beograda - poručio je Jovanović.
On je dodao da to, ipak, "nije bilo dovoljno da ga slomi", ali nažalost, kao i mnogi ljudi poput njega, "bio je često neprihvaćen, odbačen, nepravedno potisnut".
Unuk Vase Stajića, Rastko Švalba, istakao je da je "jako ganut" činjenicom da je "Novi Sad opet visoko valorizirao život i djelo Vase Stajića". Otkrivanju spomenika prethodile su recitacije osnovaca iz škole "Vasa Stajić", ali i čitanje odlomaka iz njegovih knjiga. Svečanosti je prisustvovao velik broj građana i građanki, javnih ličnosti i predstavnika novosadske vlasti.

Venac na Spomen groblju u Novom Sadu

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, položio je danas i venac na Spomen groblje u Novom Sadu i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.
- Danas obeležavamo jedan od najznačajnijih događaja u istoriji našeg grada, a to je oslobođenje Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Ovo je i prilika da odamo poštu našim sunarodnicima koji su izvojevali pobedu u Drugom svetskom ratu i oslobodili Novi Sad od okupatora. Nikad ne smemo zaboraviti žrtve pale za slobodu i sećanje na njih i njihovo uvažavanje od velikog je značaja za sve novosadske generacije - istakao je Jovanović. Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom obeležava se svake godine i to povodom 23. oktobra 1944. godine, kada su borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili Novi Sad, a iz njega se povukle poslednje fašističke okupacione trupe.

(BILSV, 23.10.2011.)Odbori LSV | Petak, 24. 05. 2024. | Komentara: 0

Kurtinović: Napravićemo depo parkinge u rubnim delovima grada

Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ Slavica Kurtinović ističe da su nedostatak parking mesta i saobraćajne gužve neki od najvećih problema u urbanim delovima Novog Sada.
Odbori LSV | Četvrtak, 23. 05. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad ima rešenje za goruće probleme - saobraćaj, urbanistički haos, nedostatak zelenila

Među najvećim problemima Novog Sada, kako pokazuju istraživanja, su saobraćajne gužve, problemi oko parkiranja, manjak zelenila... Kandidatkinja za odbornicu koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ i predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Maja Mrnuštik smatra da rešavanje jednog od tih problema povlači rešavanje drugog, jer je sve to povezano. 
Odbori LSV | Sreda, 22. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Promene u Srbiji uvek kreću iz gradova poput Kikinde, Zrenjanina i Novog Sada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je koalicionu listu „Izaberi promenu – Ujedinjena opozicija Kikinde – Mirko Šoć“ i izrazio zadovoljstvo što je kandidat LSV – VOJVOĐANI profesor Miroslav Grujić prvi na izbornoj listi ovog političkog saveza. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook