Petrušićeva pokazala kako se brine o ljudskim pravima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 05. 2015. | Komentara: 0

Petrušićeva pokazala kako se brine o ljudskim pravima

BEOGRAD – Tokom današnje rasprave o izboru novog Poverenika za ravnopravnost, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Olena Papuga pohvalila je rad prethodne poverenice Nevene Petrušić, ukazujući kako je ona svakome ko će dalje raditi njen posao raskrčila put i pokazala kako treba da se brine o ljudskim pravima.

LSV

Dodala je da je Petrušićeva tokom svog mandata zaista delovala kao samostalni i nezavisni državni organ, koji u punoj meri ostvaruje svoju ulogu centralnog institucionalnog mehanizma za suzbijanje svih oblika diskriminacije.
 
– Žrtvama diskriminacije bio je dostupan efikasan, pravedan, transparentan i objektivan postupak po pritužbama protiv diskriminacije koji je rezultirao brojnim mišljenjima i preporukama zasnovanim na domaćim i evropskim antidiskriminacionim standardima. Takvim pristupom je gospođa Petrušić tokom proteklog petogodišnjeg perioda utemeljila stabilnu i pouzdanu pravnu praksu koja svima može služiti kao putokaz i oslonac u primeni različitih antidiskiminacionih propisa – navela ja Papuga. Ocenila je da je jedan od najvažnijih segmenata delovanja Poverenika u proteklom periodu bilo proaktivno delovanje na planu afirmisanja principa nediskriminacije, jednakih mogućnosti i tolerancije prema nacionalnim, verskim, seksualnim i drugim manjinama i promovisanja vrednosnog sistema u kome se raznolikost ljudskih identiteta u potpunosti prihvata i poštuje i uvažava.
 
– Sve aktivnosti bile su izraz nastojanja gospođe Petrušić, u ulozi poverenika, da doprinese podizanju svesti javnosti u pogledu diskriminacije, da podstakne šire korišćenje instrumenata  pravne zaštite od diskriminacije i poveća vidljivost institucije poverenika i transparentnost svoga rada. Ona je davala bitan doprinos u tome da svi organi javne vlasti, u saradnji sa organizacijama civilnog društva i drugim društvenim akterima, intenziviraju rad na sprečavanju i suzbijanju diskriminacije u Srbiji – dodala je Papuga. Poslanica LSV je, ocenivši mandat Petrušićeve kao pozitivan, ukazala da se na njegovom kraju može konstatovati da je u Srbiji uspostavljen zadovoljavajući pravni i strateški okvir za sprečavanje diskriminacije i ostvarivanje ravnopravnosti.
 
Istakla je i da izbor novog poverenika mora biti lišen upliva dnevne politike, zasnovan na ljudskim i profesionalnim kvalitetima, kao i da novi poverenik mora posvećeno delovati sa svim društvenim akterima na uklanjanju uzroka diskriminacije i jačanju institucija koje deluju u oblasti ljudskih prava.
 
– Budućoj poverenici nudimo punu saradnju u ostvarivanju vizije Srbije koje se drži Liga socijaldemokrata Vojvodine: kao otvorenog i tolerantnog društva ravnopravnih ljudi koje svima pruža jednake mogućnosti i u kojem su iskorenjeni svi oblici diskriminacije. Želimo joj uspeh u radu ako sutra bude izabrana – dodala je Papuga.

(BILSV, 26. 05. 2015)



Odbori LSV | Petak, 17. 05. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani ujedinjeni protiv režima

LSV – VOJVOĐANI su važan deo najšire opozicione koalicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“
Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook