Podrška ciljevima i porukama marša za nauku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 25. 04. 2017. | Komentara: 0

Podrška ciljevima i porukama marša za nauku

Novi Sad, 25. april 2017 - Stručni savet za nauku i tehnološki razvoj LSV podržava ciljeve i poruke nedavno održanog protestnog Marša za nauku.

LSV

Zahtevi koje su zaposleni u nauci izneli na subotnjem Maršu jesu ideje i ciljevi upisani u programsku platformu LSV.  Alarmantna informacija da se Srbija po podacima Svetskog ekonomskog foruma našla na 137. mestu, među 138 zemalja, po kapacitetima da zadrži i privuče talente, morala bi da zabrine i natera na akciju svaku vlast i svakoga kome je stalo do opstanka našeg društva.

Srbija je država koja je na dnu lestvice po izdvajanju za nauku. Istovremeno, Srbija je u vrhu zemalja u svetu po odlivu mozgova i odlascima najobrazovanijih na rad u inostranstvo. Ova dva podatka nesumnjivo su u korelaciji.

Takođe, projektno a ne budžetsko finansiranje nauke, ovu fundamentalnu granu svakog razvijenog društva dovodi u vrlo nepovoljan položaj. Kada se tome dodaju i podaci o niskim primanjima u nauci i ponižavajućim materijalnim troškovima za istraživanja, dolazimo do podatka da je nauka u Srbiji nekonkurentna čak i u odnosu na region, a o razvijenom delu sveta je izlišno i govoriti.

Kao posebna manifestacija marginalizacije nauke u Srbiji i neodgovornog odnosa vlasti prema njoj, govori i činjenica da nadležno Ministarstvo već više godina nije u stanju da raspiše konkurs za novi projektni ciklus, a jedan konkurs koji je bio nedavno raspisan je zbog kršenja procedura poništen. Sve to skupa ostavlja granu koja bi morala biti strateška u svakom razvijenom i demokratskom društvu u stanju neizvesnosti i sistematske marginalizacije.

Vlast koja oko ključnih državnih odluka konsultuje crkvu, a ponižava nauku, ne može očekivati da će ostati upamćena po bilo čemu, osim po pseudonaučnim titulama svojih ministara i gradonačelnika.                                                                                                 

Predsednik
Stručnog saveta za nauku i tehnološki razvoj
Lige socijaldemokrata Vojvodine
dr Milivoj Bešlin




Izjave | Petak, 01. 04. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Istina se mora otkriti

NOVI SAD - Inicijativu REKOM svakako treba podržati jer ona vodi ka pomirenju " izjavila je na tribini "Da se zna, da se ne ponovi" portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. REKOM je inicijativa za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: Liga će tražiti sastanak sa ministrom Dačićem

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine će u narednih sedam dana zvanično zatražiti susret sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem da bi ga upoznali sa svojim zahtevom za formiranje vojvođanske policijske uprave, kaže za Politiku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.
Izjave | Četvrtak, 31. 03. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Novi Sad da pokaže da je tolerantan grad

NOVI SAD - Novi Sad ima priliku da pokaže kako je još tolerantan grad koji može da ima problem s onim što je na bilbordu, ali neće nasiljem reagovati na to " izjavila je za današnji Nacionalni građanski portparolka LSV Aleksandra Jerkov povodom bilborda, koji su se pojavili u Novom Sadu, a na kojima se dva muškarca odnosno dve žene zaklinju na vernost jedno drugom.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook