Podrška izveštaju Pokrajinskog ombudsmana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 28. 04. 2015. | Komentara: 0

Podrška izveštaju Pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podržali su danas Izveštaj Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana za 2014. godinu.

LSV

Tokom rasprave, zamenica šefa poslaničke grupe LSV mr Maja Sedlarević podsetila je da ta institucija postoji već 12 godina i da je reč o prvoj takvoj instituciji u našoj zemlji, a da je nekoliko godina kasnije ona formirana i na republičkom nivou, da bi tek nakon toga zaživela i u pojedinim lokalnim samoupravama, u AP Vojvodini u svega šest. Sedlarevićeva je ukazala i da je zaštitnik građana samostalan nezavisni organ, što je značajno pre svega za građane, ali i obaveza samog ombudsmana.

Praćenje tendencija i promena u društvu

– Prateći rad pokrajinskog ombudsmana svi smo, kroz izveštaj o radu ove institucije, u prilici da pratimo tendencije i promene u našem društvu. Ombudsman preporuke pokreće u skladu sa evropskim standardima, evropskim prosekom, osim u delu koji se odnosi na položaj nacionalnih zajednica, gde smo u jednom delu otišli i dalje od evropskih standarda – ocenila je poslanica LSV. Maja Sedlarević je upozorila da, kada neki organ ili institucija ne postupaju po preporukama instucije pokrajinskog ombudsmana to nije njegov problem nego problem vladavine prava. Upozorila je i da se u javnosti stiče utisak da pokrajinski ili lokalni zaštitnik građana imaju manju ulogu ili manji značaj od republičkog zaštitnika građana, što ne bi smelo da se dešava.
– Institucija ombudsmana zaista igra ključnu ulogu u zaštiti i unapređenju ljudskih prava i jako je važno štititi nezavisnost ove institucije – navela je ona. Ukazala je i na deo izveštaja kojim se ističe da samo u 28 od 45 lokalnih samouprava  u Vojvodini postoji besplatna pravnu pomoć, iako je to zakonska obaveza, a ocenila je kao dobro i pominjanje nasilja na ulicama, koje u dosadašnjim izveštajima nije bilo apostrofirano.

Bez presuda za paljenje pekara

– Posle fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije pekare i ugostiteljski objekti u različitim mestima u Vojvodini bile su napadnute. Svedoci smo dve činjenice: jedna je da je policija u ovom slučaju vrlo efikasno odreagovala, druga činjenica je da pravosudni organi nisu ni blizu toliko efikasni i još uvek nijedan od huligana koji je učestvovao u ovim napadima nije procesuiran i osuđen – istakla je Sedlarevićeva. Upozorila je i da Izveštaj ombudsmana u delu o ravnopravnosti polova jasno ukazuje na to da blage kazne za porodičnmo nasilje čine porodicu „privilegovanim prostorom za nasilnike“, kao i da se vršnjačkim nasiljem mora baviti sistemski.
– Kada se gleda izveštaj u delu o položaju nacionalnih zajednica ili ravnopravnosti polova jasno se vidi da postoji neko izvesno nazadovanje što se tiče zaštite i unapređenja ljudskih prava i vrlo je jasno zbog čega je ovo navedeno – navela je Sedlarevićeva dodajući da podaci o ubistvima žena u partnerskom nasilju pokazuju da te žene nisu bile zaštićene iako su dozivale u pomoć.
– Ono što je za pohvalu i što bi trebalo da bude primer dobre prakse, jeste da policijske uprave Subotica, Kikinda i Zrenjanin za sada imaju po dva koordinatora koji kontrolišu službenike u oblasti nasilja u porodici. Ovo je primer kako treba da rade sve policijske uprave na teritoriji AP Vojvodine i Republike Srbije, jer je ovo model koji je zaista dao rezultate – rekla je Sedlarevićeva. Ukazala je i da se još uvek nedovoljno primenjuje odluka o ravnopravnosti polova doneta 2004. godine, iako ima napretka i u toj oblasti.

(BILSV, 28. 04. 2015)




Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Po 127. put zahtevamo, rešite problem protivgradne zaštite!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI po 127. put postavlja pitanje vlastima kada će rešiti problem protivgradne zastite.

Saopštenja | Nedelja, 23. 06. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani moraju da imaju ispravnu pijaću vodu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, posle nestanka električne energije u nekoliko susednih zemalja, da „Srbija mora da ima struju“. 
Iz medija | Subota, 22. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Uskoro ćemo imati nove izbore, građani sve teže žive

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš izjavio je da je on zadovoljan rezultatima izbora. On je gostujući u emisiji „Politbiro“ istakao i da ne očekuje da će vlasti formirane nakon decembarskih i junskih izbora dočekati pun mandat, kako je najavljeno, jer su građani u sve težoj ekonomskoj situaciji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook