Pogoršano stanje prava nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 28. 04. 2015. | Komentara: 0

Pogoršano stanje prava nacionalnih zajednica

NOVI SAD - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ukazao je tokom rasprave o Izveštaju Pokrajinskog zaštitnika građana-ombudsmana za 2014. godinu, da on predstavlja veoma važan dokument koji ukazuje na kretanja, pozitivna i negativna, u poštovanju ljudskih prava u AP Vojvodini, da je veoma jasan i da daje veoma jasnu sliku o tom pitanju.

LSV

Istakao je da izveštaj pokazuje da je u 2014. godini pogoršano stanje u poštovanju prava nacionalnih zajednica, da postoji problem etnički motivisanih napada, ali i da se odlukom Ustavnog suda Srbije o Zakonu o nacionalnim savetima negiraju stečena prava nacionalnih zajednica.
– Istakao bih i pohvalio analitički rad institucije ombudsmana Vojvodine i istraživanja koja su sprovedena u 2014. godini. Posebno su zanimljivi rezultati istraživanja o funkcionisanju nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, koji govore o dobrim  i lošim stranama funkcionisanja saveta, ali nam ukazuju i na nove neiskorišćene mogućnosti. Ovakva istraživanja olakšaće pronalaženje modela za efikasnije funkcionisanje nacionalnih saveta – naveo je Marton. Ocenio je da su posebno dobre preporuke koje su proizašle iz istraživanja, ističući onu koja poziva na preduzimanje mera za sprečavanje ili ublažavanje procesa zatvaranja manjinskih nacionalnih zajednica prema većinskoj i drugim zajednicama u cilju integracije manjinsjkih zajednica u sve sfere društvenog života.
– Izdvojio bih preporuku aktivnog delovanja resornih ministarstava sa ciljem jačanja svesti u lokalnim samoupravama o važnosti poštovanja zakonskih okvira u oblasti poštovanja zakonom propisanih prava nacionalnih zajednica. Ističe se i preporuka o formiranju koordinacije saveta nacionalnih  zajednica, a pomenuo bih i onu koja poziva nadležne organe da omoguće da infoirmisanje pripadnika nacionalnih zajednica na njihovom jeziku bude nezavisno, objektivno i slobodno od svih uticaja na uređivačku politiku – naveo je Marton. On je skrenuo pažnju i na to da je istraživanje pokazalo da su pripadnici mađarske, slovačke, rusinske, rumunske i hrvatske zajednice podzastupljeni u organima uprave u odnosu na procenat njihove zastupljenosti u strukturi stanovništva AP Vojvodine. Marton je ocenio zabrinjavajućim činjenicu da je čak 28 odsto preporuka ili mišljenja ombudsmana samo delimično izvršeno ili uopšte nije izvršeno, a da u 37 odsto slučajeva nema povratne informacije.
– Visoki procenti neizvršavanja pale alarm za uzbunu i ovo je prilika da kao poslanici najznačajnijeg organa  vlasti pokrajine Vojvodine pozovemo sve nosioce vlasti da ozbiljno shvate rad pokrajinskog zaštitnika građana i na taj način i oni pomognu jačanju svesti o potrebi zakonskog rada institucija, što će kao rezultat imati celokupno jačanje slabih temelja institucija u našoj državi – zaključio je Marton.
 
(BILSV, 28. 04. 2015)



Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.
Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2024. | Komentara: 0

Vesić obnavlja stanice, a pre toga čupao pruge po Vojvodini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pravi medijsku senzaciju od obnove nekoliko železničkih stanica u Vojvodini.

Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

Proglašena najveća opoziciona lista na ovim izborima - Udruženi za slobodan Novi Sad, broj 11

Novosadska udružena opozicija izlazi na izbore 2. juna pod rednim brojem 11! 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook