Pokrajina daje, mi ne uzimamo novac za pošumljavanje. Zašto?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 29. 03. 2023. | Komentara: 0

Pokrajina daje, mi ne uzimamo novac za pošumljavanje. Zašto?

Novi Sad, 29. mart 2023 - Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini opštine Novi Bečej Smiljana Stančić pitala je, na zasedanju skupštine, predstavnike vlasti zašto opština Novi Bečej godinama ne koristi ponuđena pokrajinska sredstva za pošumljavanje, koja su na raspolaganju svake godine. 

LSV

Dve trećine novca za pošumljavanje, koji je na konkursima nudio Fond za šume Vojvodine je nedodeljeno i neutrošeno, a naša opština i pokrajina i dalje su nepošumljene.

Ova dugogodišnja neodgovorna politika opštinske vlasti je potpuno neshvatljiva. Ako se već nudi novac da se poboljša pošumljenost naše opštine, ko je odlučio da se on ne koristi i zašto?

Lokalne samouprave dužne su da naprave operativni plan pošumljavanja. Opštine prave ovakve planove ali Opština Novi Bečej nije među njima.

Stručnjaci za nizijsko šumarstvo, između ostalog, kažu da nedostatak šuma nanosi značajnu štetu poljoprivredi, godišnje i do nekoliko miliona dinara. Ovim tempom, kažu, trebaće nam 1.500 godina da dostignemo potrebni minimum od 14,4% pošumljenosti.

Vojvodina je sa svojih sedam odsto pošumljenosti najmanje pošumljena regija u Evropi, a na čak 80% svoje teritorije, na severu i zapadu pokrajine, pod šumom je prostor ispod jedan posto.

Prema prostornom planu AP Vojvodine, pošumljenost bi trebalo da bude iznad 14,4%.

Zakon o šumama propisuje naknade za korišćenje i namenu šume. Prema njemu 70% sredstava obezbeđuje pokrajina, a 30% budžet opština i gradova.

U periodu od 2016. godine najveći deo novca koji se koristio iz fonda, utrošen je na izgradnju šumskih puteva, dok u istom periodu drastično pada iznos utrošen za podizanje novih šuma.

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine zahtevaju da se lokalna samouprava ozbiljno posveti problemu pošumljavanja, vetrozaštitnim pojasom, planskim uličnim zasadima, parkovima i mini parkovima i da počne da koristi sredstva pokrajine koja su za to namenjena. Svako suprotno ponašanje smatraćemo neodgovornim i rasipničkim.
 

Odbornička grupa
Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini opštine Novi Bečej



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook