Poslaničkim grupama upućen predlog LSV za izmenu izbornog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 10. 03. 2015. | Komentara: 0

Poslaničkim grupama upućen predlog LSV za izmenu izbornog sistema

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je danas svim poslaničkim grupama predlog izmena izbornog sistema za parlamentarne izbore, a kojim predlaže podelu Srbije na pet izbornih jedinica.

LSV

Lider LSV Nenad Čanak rekao je novinarima u parlamentu da za sada nije imao zvanične razgovore o podršci stranaka tom predlogu, već da ih je samo pomenuo šefu poslanika SNS Zoranu Babiću, koji mu je odgovorio da će ih videti i da to može biti dobra osnova za reformu.
– Ovaj izborni zakon podrazumeva podelu Srbije u pet izbornih jedinica. Time bi se poboljšala regionalna zastupljenost poslanika iz svih delova Srbije. Skupština bi time bila reprezentativnija – rekao je Čanak. On je dodao da je predlog LSV podložan svakoj konstruktivnoj kritici i da nisu čvrsto vezani za rešenje od pet izbornih jedinica, da može da ih bude i sedam, ali da je poenta da se izbegne postojeći sistem, u kome su dominantni poslanici iz Beograda.
Prema predlogu LSV, prva izborna jedinica bi bila sa sedištem u Beogradu i obuhvatala bi teritoriju tog grada, odakle bi se biralo 58 poslanika, druga sa sedištem u Novom Sadu, koja bi obuhvatala Vojvodinu, odakle bi dolazilo 63 poslanika, dok bi treća obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moraviški, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski upravni okrug i odatle bi dolazilo 68 poslanika.
Sledeća bi obuhvatala Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug, odakle bi dolazilo 57 poslanika, a peta izborna jedinica bi imala sedište u Beogradu, a činili bi je državljani Srbije koji nemaju prebivalište u prethodno navedenim jedinicama i birači sa boravištem u inostranstvu. Odatle bi se biralo četiri poslanika bez obzira na broj birača.

(BILSV, 10. 03. 2015)



Edukacija LSV | Nedelja, 30. 01. 2011. | Komentara: 0

Obuka novih trenera i trenerica Centra za edukaciju LSV

Od 21. januara do 12. marta 2011. godine održana su četiri seminara za nove trenere i trenerice Centra za edukaciju Lige socijaldemokrata Vojvodine (Ce LSV) u organizaciji Ce LSV u saradnji s Nacionalnim demokratskim institutom (NDI). Prva dva trodnevna seminara održana su u Studentskom centru u Subotici, a poslednja dva jednodnevna u prostorijama LSV u Novom Sadu.
Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook