Poslaničkim grupama upućen predlog LSV za izmenu izbornog sistema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 10. 03. 2015. | Komentara: 0

Poslaničkim grupama upućen predlog LSV za izmenu izbornog sistema

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine uputila je danas svim poslaničkim grupama predlog izmena izbornog sistema za parlamentarne izbore, a kojim predlaže podelu Srbije na pet izbornih jedinica.

LSV

Lider LSV Nenad Čanak rekao je novinarima u parlamentu da za sada nije imao zvanične razgovore o podršci stranaka tom predlogu, već da ih je samo pomenuo šefu poslanika SNS Zoranu Babiću, koji mu je odgovorio da će ih videti i da to može biti dobra osnova za reformu.
– Ovaj izborni zakon podrazumeva podelu Srbije u pet izbornih jedinica. Time bi se poboljšala regionalna zastupljenost poslanika iz svih delova Srbije. Skupština bi time bila reprezentativnija – rekao je Čanak. On je dodao da je predlog LSV podložan svakoj konstruktivnoj kritici i da nisu čvrsto vezani za rešenje od pet izbornih jedinica, da može da ih bude i sedam, ali da je poenta da se izbegne postojeći sistem, u kome su dominantni poslanici iz Beograda.
Prema predlogu LSV, prva izborna jedinica bi bila sa sedištem u Beogradu i obuhvatala bi teritoriju tog grada, odakle bi se biralo 58 poslanika, druga sa sedištem u Novom Sadu, koja bi obuhvatala Vojvodinu, odakle bi dolazilo 63 poslanika, dok bi treća obuhvatala Mačvanski, Kolubarski, Zlatiborski, Moraviški, Raški, Šumadijski, Podunavski i Rasinski upravni okrug i odatle bi dolazilo 68 poslanika.
Sledeća bi obuhvatala Braničevski, Pomoravski, Borski, Zaječarski, Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug, odakle bi dolazilo 57 poslanika, a peta izborna jedinica bi imala sedište u Beogradu, a činili bi je državljani Srbije koji nemaju prebivalište u prethodno navedenim jedinicama i birači sa boravištem u inostranstvu. Odatle bi se biralo četiri poslanika bez obzira na broj birača.

(BILSV, 10. 03. 2015)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook