Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Zrenjanin, 3. april 2024 - Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.

LSV

Naša sela se gase, izgubila su oko 20 posto stanovništva za 10 godina, što je skoro duplo više nego što je izgubio grad. Prilično je vidljiv raskorak u kvalitetu života u gradskim u odnosu na seoske mesne zajednice, nekada velika sela postaju poluprazne, zapuštene sredine sa staračkim domaćinstvima.

Finansijska sredstva koncentrišu se u gradu, a naseljena mesta ostaju na marginama, nedostaju im osnovni uslovi za život – redovno dostupne ambulante, apoteke, redovan i pouzdan javni saobraćaj koji ih povezuje sa gradom.

Lek za ovaj problem treba tražiti u decentralizaciji i temeljnoj reformi lokalne samouprave. LSV – Vojvođani smatraju da je potrebno izmeniti finansiranje mesnih zajednica tako da se 50% od prikupljenih sredstava vrati mesnim zajednicama, i to strogo namenski i investiciono.

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani je u Skupštini grada već predlagala odluku o pravu seoskih mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica. Predlog odluke predviđa da se 50% poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na teritoriji mesne zajednice, kao i prihoda koje mesna zajednica ostvari svojom delatnošću, vrati u budžet mesne zajednice. Osim iznosa potrebnog za tekuće funkcionisanje, sva ostala sredstva bi se koristila za saniranje problema mesnih zajednica i projekte razvoja.

Smatramo da zrenjaninska sela imaju potencijala, ali se u njih mora uložiti pažnja i novac. Dosta je praznih priča, vreme je da se konkretnim potezima pokaže briga za sela i sve ljude koji u njima žive.


Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani
u Skupštini grada ZrenjaninaSaopštenja | Četvrtak, 20. 06. 2024. | Komentara: 0

Zar u Vojvodini ili Nišu nema porodica kojima je potrebna pomoć?

Vest da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredelilo 10 miliona dinara za tri projekta lokalnih samouprava iz Republike Srpske samo je još jedan u nizu primera izostanka bilo kakve strategije za rešavanje demografskih problema u Srbiji.
Saopštenja | Sreda, 19. 06. 2024. | Komentara: 0

Orden dodeljen vladiki Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija da, u skladu sa unutrašnjim propisima crkve, poništi odluku o dodeli ordena penzionisanom vladiki Kačavendi. 
Odbori LSV | Nedelja, 16. 06. 2024. | Komentara: 0

Zrenjaninska vlast da prestane sa kršenjem zakona u slučaju Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI smatra da je odluka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine da poništi rešenje Gradske uprave Zrenjanina, kojim je data saglasnost kineskoj kompaniji Linglong da izgradi skladište neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, dokaz da proces izgradnje ove velike fabrike automobilskih guma obiluje brojnim aktivnostima koje su duboko izvan zakonskog okvira.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook