Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 28. 06. 2011. | Komentara: 0

Preko 2.800 dela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu

LSV ZrenjaninZRENJANIN - Na redovnoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin, Radovan Živankić, direktor Savremene galerije u tom gradu, rekao je da ta ustanova trenutno poseduje najveću zbirku savremene jugoslovenske umestnosti u Vojvodini, sa preko 2.800 dela: akvarela, grafika, uljanih slika. 

- One se, na žalost, i dalje nalaze u depou. Bilo je ideja da budu stavljene na uvid građanstvu i nadam se da će u skorije vreme doći  do realizacije tih planova. Takođe, zadovoljan sam i što smo rad naše izuzetne vajarke Ljubice Tapavički "Prelja", koji je kao gipsani odlivak stajao 50 godina, uspeli da izlijemo u bronzi i sačuvamo. Ta skulptura postavljena je na platou između Rimokatoličke katedrale i Gradske biblioteke " kaže Živankić. On je rekao i da je galerija 2006. godine proslavila pola veka postojanja i da je 1964. godine osnovana kao direktna posledica postojanja Umetničke kolonije u Ečki, formirane 1956. Galerija čuva i sistematski istražuje dela jugoslovenske i srpske likovne umetnosti od 1945. godine do danas, a deluje kroz različite sadržaje: organizovanje susreta likovnih umetnika iz zemlje i inostranstva, izložbe domaće i inostrane savremene umetnosti, i drugo i to u salonu Savremene galerije i u Ečki. Prema Živankićevim rečima, Umetnička kolonija Ečka ubrzo se afirmisala kao značajno mesto na kulturnoj mapi tadašnje Jugoslavije, a za njom i zrenjaninska galerija. Zrenjaninska Savremena galerija poznata je i po Bijenalu akvarela, nastalom iz bogate tradicije Kolonije akvarela, kojih je do sada bilo trideset. U toku je izložba IX Bijenala, po čemu je ova ustanova kulture poznata i van granica naše zemlje.

(BILSV, 28.06.2011.)




Izjave | Subota, 16. 04. 2011. | Komentara: 0

Kostreš na čelu radne grupe za zakone o imovini i prihodima

NOVI SAD - Kako je danas objavio Dnevnik, pozivajući se na izvore u Vladi Srbije, radna grupa za izradu zakona o imovini i prihodima AP Vojvodine formirana je juče, a za predsednika je imenovan zamenik lidera LSV i narodni poslanik Bojan Kostreš. Skupština Srbije i Vlada Vojvodine, kako saznaje taj list, ranije su odredile svoje predstavnike, a juče je to učinila i Vlada Srbije.
Odbori LSV | Petak, 15. 04. 2011. | Komentara: 0

Akcija protiv godišnje registracije traktora u Aracu i Bajši

ZRENJANIN/BAČKA TOPOLA - Aktivisti Gradsko odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin i Mesnog odbora Aradac danas su ispred mesne kancelarije u tom mestu prikupljali potpise podrške i promovisali inicijativu za izmenu odluke Vlade Republike Srbije u vezi sa registracijom poljoprivredne mehanizacije.
Odbori LSV | Petak, 15. 04. 2011. | Komentara: 0

Kome smeta što Zrenjanin ima budućnost?

ZRENJANIN - U noći između srede i četvrtka, 13. i 14. aprila, nepoznati vandali uništili su city light reklamu na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu, na kojoj je postavljen plakat Lige socijaldemokrata Vojvodine na kom piše: "Zrenjanin ima budućnost", saopštio je danas Gradski odbor LSV Zrenjanin.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook