Problemi u informisanju na jezicima nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 27. 01. 2018. | Komentara: 0

Problemi u informisanju na jezicima nacionalnih zajednica

Novi Sad, 27. januar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo loše stanje u kojem se nalazi informisanje na jezicima nacionalnih zajednica.

LSV

Posle izmena Zakona o javnom informisanju i procesa privatizacije nestali su mnogi lokalni mediji, a među njima i oni koji su godinama, pa i decenijama, informisali na jezicima nacionalnih zajednica.

Žalosna je činjenica da se danas na elektronskim medijima u mnogim sredinama u Autonomnoj pokrajini Vojvodini ne može čuti niti jedna jedina reč nekog od jezika nacionalnih zajednica.

U nekim slučajevima su mediji prestali da rade posle neuspešne privatizacija, a u nekim slučajevima je privatizacija dovela do komercijalizacije programa.

Ovaj katastrofalan sled događaja predstavlja umanjenje stečenih prava nacionalnih manjina, što je Ustavom Republike Srbije zabranjeno.

Još 1998. godine tadšnja SRJ ratifikovala je Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionanih manjina. Skupština Srbije i Crne Gore 2005. je ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima. Srbija je danas obavezna da ove konvencije i povelje poštuje, te da čuva i unapređuje stečena prava nacionalnih zajednica.

Nažalost, u praksi se dešava suprotno.

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je to nedopustivo i da će, u velikoj meri, otežati evropski put Republike Srbije. Još je veći problem urušavanje duha tolerancije, koja je vekovima vladala u Vojvodini.

Srbija mora da reaguje i učini sve da se stanje u lokalnim medijima popravi. Potrebno je delovati afirmativno i popraviti situaciju!

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton
Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

Proglašena najveća opoziciona lista na ovim izborima - Udruženi za slobodan Novi Sad, broj 11

Novosadska udružena opozicija izlazi na izbore 2. juna pod rednim brojem 11! 
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI na lokalnim izborima u brojnim gradovima i opštinama u Vojvodini

Kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI nalaze se na brojnim opozicionim listama kandidata za odbornike na predstojećim izborima za skupštine opština i gradova u Vojvodini.
Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook