Promena Ustava preduslov za pravu decentralizaciju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 21. 06. 2011. | Komentara: 0

Promena Ustava preduslov za pravu decentralizaciju

ZRENJANIN - Proces decentralizacije mora biti celokupan, pa stoga mora početi promenom Ustava Republike Srbije koji je najveći ograničavajući faktor za kvalitetan i celokupan proces decentralizacije, istakao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

Aleksandar Marton

On je na konferenciji za novinare podsetio da se stav LSV po pitanju decentralizacije ne menja 21 godinu, a da je njegova osnova u činjenici da će Srbija biti jača ako ne bude skoncentrisana samo u jednom ili dva velika centra.

"Rešenje je u kvalitetnom Ustavu i zakonima i zato je rasprava o ustavnim promenama dobar početak konačne decentralizacije države " naveo je Marton dodajući da je to neophodno i zbog što skorije kandidature Srbije za članstvo u EU. On je rekao da će Liga podržati napor bilo kog političkog subjekta, pa tako i Ujedinjenih regiona Srbije, jer zakonske promene koje je URS predložio jesu korak ka decentralizaciji.

"Međutim, bez promene Ustava i zakona teško da se može išta postići. LSV će istrajati u toj borbi i stava smo da Vojvodina treba da ima sve one ingerencije koje je imala do pre dvadesetak godina, a to su izvršna, zakonodavna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina " ističe Marton. On je dodao da je jako važno što je pitanje decentralizacije i autonomije Vojvodine najzad došlo na dnevni red.

"Opštine u određenoj meri i mogu da prosperiraju tim zakonskim promenama, ali nedovoljno, jer zapostavljaju srednji nivo vlasti. AP Vojvodina i lokalne samouprave moraju dobiti nazad svoju imovinu, jer je to istinski iskorak ka decentralizaciji " naveo je Marton. On je istakao da će Srbija biti decentralizovana, a da će Vojvodina opet imati znatno viši stepen automije, kao i lokalne samouprave, ali da bi Liga želela da to bude 2012. a ne 2020. godine, jer je već izgubljeno dosta vremena.

(BILSV, 21. 06. 2011.)
Izjave | Četvrtak, 13. 06. 2024. | Komentara: 0

Podrška studentima koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš podržao je studente koji su juče blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
Saopštenja | Utorak, 11. 06. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvodina nije problem. Ona je rešenje!

Pozivam sve važne činioce našeg društva da najzad prihvate potrebu decentralizacije Srbije i istinu o tome šta je to autonomija Vojvodine. Važno je i zbog neophodne modernizacije našeg državnog sistema, koji bi morao da podrazumeva decentralizaciju, ali i zbog pojma autonomije Vojvodine koji svi centralistički i nacionalistički režimi zloupotrebljavaju decenijama unazad.
Izjave | Ponedeljak, 10. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: U Vojvodini je sve počelo, u Vojvodini će se i završiti

Član predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik kaže da izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su „nad našim narodom počinjeni brojni i strašni zločini, da mi nismo zapodenuli ratove u svetu i da smo za agresore bili kolateralna šteta“ nije istinita.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook