Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 29. 06. 2011. | Komentara: 0

Promena Ustava prvi korak ka decentralizaciji

NOVI SAD - Komentarišući usvajanje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji je predložila URS, a koji predviđa da opštine i gradovi umesto dosadašnjih 40 odsto prihoda od poreza na zarade ubuduće dobijaju 80 odsto, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton istakao je za "Dnevnik" da je ovom gradu, kao i svakoj drugoj opštini u Srbiji, potreban svaki dinar koji može zadržati.

Aleksandar Marton

"Kao funkcioner lokalne samouprave smatram da je ovo tek jedan u nizu velikog broja koraka koje Republika Srbija mora da učini da bi bila decentralizovana. Međutim, krenuli smo lošim putem. Uvod u priču o decentralizaciji mora biti promena Ustava Srbije, bez čega sva rešenja mogu biti samo šminka " smatra Marton. Po njegovim rečima, Dinkićevo rešenje može doneti izvesne benefite opštinama jer će se njihovi budžeti do određene mere povećati.

"Samo se plašim da, ukoliko se za dve godine u praksi pokaže da su neke odredbe ovog zakona neprimenjive, neko može kazati: "Eto, hteli ste decentralizaciju, a sada niste sposobni da je iskoristite" " objašnjava Marton. On kaže da što hitnije treba menjati Ustav i na osnovu toga doneti sistemske zakone o lokalnoj samoupravi i njenom finansiranju.

"Kao funkcioneru Zrenjanina, drago mi je da će se više novca vraćati u našu kasu, iako smatram da taj novac ne treba ni da odlazi iz našeg grada koji ima dosta problema s infrastrukturom. Taj novac bi, pre svega, trebalo uložiti u otvaranje novih radnih mesta. U takvoj situaciji bi bilo lakše i privlačenje stranih investitora, kojima bismo mogli ponuditi ozbiljniju infrastrukturu " kaže Marton, uz napomenu da bi Zrenjanin dosta napredaovao kada bi uz kontrolu novca koji se tu stvara, mogao upravljati i svojom imovinom.

(BILSV, 29. 06. 2011.)



Događaji | Petak, 07. 12. 2012. | Komentara: 0

Negujmo mlade talente, oni su budućnost naše zemlje

NOVI SAD – Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je na današnjoj svečanosti uručenja nagrada da je veoma važno da negujemo mlade talente, koji su budućnost naše zemlje.
Odbori LSV | Petak, 07. 12. 2012. | Komentara: 0

LSV zahteva javnu raspravu o budžetu grada Zrenjanina

ZRENJANIN - Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu zahteva od predsednika Skupštine grada Zrenjanina Radovana Bulajića i gradonačelnika grada Zrenjanina Ivana Bošnjaka da se Nacrt Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu stavi na javnu raspravu i da se prekine sa praksom sadašnje vlasti da se odluke koje se tiču svih građana i građanki Zrenjanina donose nenajavljeno i pod velom tajnosti – saopštila je danas Odbornička grupa LSV u zrenjaninskoj Skupštini.
Izjave | Petak, 07. 12. 2012. | Komentara: 0

LSV će pravdu o budžetu terati do kraja

NOVI SAD – Predsednica poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Aleksandra Jerkov izjavila je za Novosti da je za Ligu socijaldemokrata Vojvodine neprihvatljivo da se pitanja koja su od značaja za celu pokrajinu rešavaju na internim sastancima vojvođanskog premijera Bojana Pajtića i srpskog predsednika Tomislava Nikolića.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook