Radnici u Srbiji radili 6,4 sati više od radnika svih zemalja EU, a jedva preživljavaju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 18. 07. 2023. | Komentara: 0

Radnici u Srbiji radili 6,4 sati više od radnika svih zemalja EU, a jedva preživljavaju

Novi Sad, 18. jul 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani upozorava na sve teži položaj radnika i poziva predstavnike vlasti da obrate pažnju na to kako se radnici tretiraju, te angažuje sve raspoložive mehanizme da im obezbedi bolje uslove rada.

LSV

Naša dosadašnja upozorenja potvrđuje i poslednje istraživanje Evrostata koje pokazuje da su radnici u Srbiji u poslednjem kvartalu 2022. godine radili prosečno 42,1 sat nedeljno što je 6,4 sati više od proseka svih zemalja Evropske unije.

Osim toga što radnici u Srbiji rade više, oni se suočavaju sa velikim brojem problema, pre svega sa malim platama, nesigurnim poslom, ali, nažalost, neretko i veoma lošim uslovima na radu (setimo se vijetnamskih radnika u Linglong fabrici).

Čak i prava koja smo vremenom izborili, danas se dovode u pitanje, a radnici postaju robovi.

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani smatra da država mora da zaštiti radnike, posebno u vreme ekonomske krize. Nije normalno i ne pristajemo na to da više ne možemo da živimo normalno od osam sati rada i da, ako želimo iole pristojan život, moramo da radimo prekovremeno ili da radimo dva ili tri posla!

Takođe, plate moraju da isprate realnost u kojoj su troškovi života sve veći, osnovne životne namirnice svakim danom sve skuplje.

Zahtevamo od predstavnika vlasti da se uradi analiza u kakvim uslovima radnici u Srbiji rade, koliko im traje radna nedelja i koliko su plaćeni. Nakon toga da se donese strategija kako bi se obezbedile veće plate i pristojan životni standard svih radnika, bolji uslovi rada, manje radnih sati tokom nedelje i sigurniji posao. 


Bojana Begović
potpredsednica Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani
Izjave | Subota, 02. 12. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti tema ovih izbora. Sačuvaćemo vojvođanski način života

Koalicija VOJVOĐANI – Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu – Bojan Kostreš insistira na decentralizaciji i da se pokrajini vrate nadležnosti, kazao je kandidat za pokrajinskog poslanika Aleksandar Marton.
Saopštenja | Petak, 01. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš poručuje Vesiću: Vratićemo osmeh na lice Vojvodini

Brzu saobraćajnicu koja bi trebala da povezuje zapad Bačke i istok Banata, naprednjačka vlast preko noći je od „osmeha Vojvodine“ prekrstila u „osmeh Srbije“
Izjave | Sreda, 29. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vojvođani se bore za bolju i bogatiju Vojvodinu

Resetovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani je deo procesa smene generacija, a mladi i obrazovani ljudi, koji nameću svoje ideje, preuzeli su stranku. Ta obnovljena Liga treba da pošalje poruku da se mi borimo za bolju i bogatiju Vojvodinu, rekao je za Radio-televiziju Vojvodine predsednik LSV-Vojvođani Bojan Kostreš.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook