Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 05. 03. 2011. | Komentara: 0

Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

Tvrdnjom da je kragujevačka gimnazija najstarija gimnazija u Srbiji, B92 je danas počinila grešku koja bi mogla poslati poruku da Vojvodina nije u Srbiji.

Karlovačka gimnazija osnovana je još 1791. godine zahvaljujući  zalaganjima  i  upornosti  Mitropolita  Stratimirovića, dobrotvora  Dimitrija  Anastasijevića  Sabova  i  drugih  Karlovačkih  građana uz saglasnost  austrijskog  cara  Leopolda. A Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu, današnja gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, osnovana je 1810. godine na inicijativu više viđenijih Novosađana toga vremena, mada je škola na tom mestu postojala i nekoliko decenija ranije. Samim tim, jasno je da Prva kragujevačka gimnazija, osnovana tek 1833. godine, nikako ne može biti najstarija u Srbiji.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog toga očekuje da TV B 92 ovu grešku ispravi, u cilju istinitog informisanja građana Vojvodine i Srbije o ovim važnim istorijskim činjenicama.

Aleksandra Jerkov
portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: 2. juna izađi i glasaj za POBEDU!

Drugog juna nam predstoje lokalni izbori. Važno je da na njih izađemo jer su oni velika šansa da oslabimo, a u mnogim mestima i pobedimo korumpirani naprednjački režim.
Iz medija | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Pobeda opozicije u Novom Sadu ozbiljno bi uzdrmala naprednjačku vlast

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik izjavio je da postoji veza između predstojećih izbora i dovođenja novog rukovodstva Pokrajinske vlade, na čijem čelu je sada Maja Gojković, a jedna od njenih zamenica Sandra Božić.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš imenovao Aleksandra Olenika za člana Predsedništva LSV - VOJVOĐANI

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš imenovao je Aleksandra Olenika za novog člana Predsedništva stranke.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook