Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 05. 03. 2011. | Komentara: 0

Reagovanje: Kragujevačka gimnazija nije najstarija u Srbiji

Tvrdnjom da je kragujevačka gimnazija najstarija gimnazija u Srbiji, B92 je danas počinila grešku koja bi mogla poslati poruku da Vojvodina nije u Srbiji.

Karlovačka gimnazija osnovana je još 1791. godine zahvaljujući  zalaganjima  i  upornosti  Mitropolita  Stratimirovića, dobrotvora  Dimitrija  Anastasijevića  Sabova  i  drugih  Karlovačkih  građana uz saglasnost  austrijskog  cara  Leopolda. A Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu, današnja gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, osnovana je 1810. godine na inicijativu više viđenijih Novosađana toga vremena, mada je škola na tom mestu postojala i nekoliko decenija ranije. Samim tim, jasno je da Prva kragujevačka gimnazija, osnovana tek 1833. godine, nikako ne može biti najstarija u Srbiji.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zbog toga očekuje da TV B 92 ovu grešku ispravi, u cilju istinitog informisanja građana Vojvodine i Srbije o ovim važnim istorijskim činjenicama.

Aleksandra Jerkov
portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine




Odbori LSV | Četvrtak, 08. 02. 2024. | Komentara: 0

Zašto gori Fruška gora?

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani poziva ministre unutrašnjih poslova i zaštite životne sredine da hitno obaveste javnost koji su uzroci požara koji su besneli sinoć na Fruškoj gori, kao i kako se planira sanacija posledica požara.
Odbori LSV | Utorak, 06. 02. 2024. | Komentara: 0

LSV-Vojvođani Zrenjanin: Zahtevamo transparentnost gradske administracije u vezi sa biračkim spiskovima

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Zrenjanin, uputila je danas Gradskoj upravi grada Zrenjanina zahtev za dostupnost informacije od javnog  značaja - ukupan broj građana sa teritorije grada Zrenjanina koji su upisani u birački spisak na današnji dan.
Odbori LSV | Petak, 02. 02. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura se ne meša u svoj posao i dopušta neljudski tretman prema radnicima Linglonga

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani traži od svih nadležnih državnih organa, kao i od zrenjanske lokalne samouprave, da najzad počnu da rade svoj posao i učine sve da se ispoštuju zakonske obaveze kineskih investitora u fabrici Linglong. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook