Ako izostane lustracija, izvući će se i krivci za Hrtkovce

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 06. 05. 2013. | Komentara: 0

Ako izostane lustracija, izvući će se i krivci za Hrtkovce

NOVI SAD, 06. maj - Za manje od 40 dana, 11. juna 2013. ističe rok za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na produženju i momentalnoj primeni tog Zakona, jer će se, u suprotonom, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali.

Na današnji dan, pre 21 godinu u mestu Hrtkovci, u Sremu je počelo proterivanje hrvatskog stanovništva.

Izuzev Šešelja, koji čeka suđenje u Haškom tribunalu, niko drugi od inspiratora i učesnika nije odgovarao za sve što se događalo najpre u Hrtkovcima, a zatim i još nekolicini mesta u Sremu.

Za to neko mora da odgovara.

Ako lustracija izostane, ti krivci će ostati nekažnjeni, a kuda to vodi, najbolje se videlo novembra prošle godine kada su „navijači“ uznemiravali lokalnog katoličkog sveštenika. Upravo tako je počelo sve što se dešavalo u Hrtkovcima 6. maja 1992.godine.

Podsećamo da smo još 2010. godine dostavili Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za izmenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava kojim bi se njegovo važenje sa 10 produžilo na 20 godina, ali je za njega i tada nedostajalo političke volje, kao što uporno čitavu deceniju nema političke volje da se on i primeni.

Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, i medijima.

Ujedno, lustracija bi onemogućila i da se ponove takve strahote i sramote, kao što je bila ova u Hrtkovcima.


Predsednik poslaničke grupe LSV
u Narodnoj skupštini Republike Srbije
Bojan KostrešSaopštenja | Petak, 01. 03. 2024. | Komentara: 0

Vlast gasi škole a diže crkve

Građani su već navikli na katastrofalne poteze vlasti, ali ono što se ovih dana dešava u Novom Sadu i Zrenjaninu pokazuje potpuno odsustvo bilo kakvog osećaja za istinskim potrebama građana.
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.
Saopštenja | Utorak, 27. 02. 2024. | Komentara: 0

Napad na grb i zastavu Vojvodine napad su na samu autonomiju Vojvodine

Pre 20 godina, odlukom njene Skupštine, Autonomna Pokrajina Vojvodina dobila je svoje simbole. Zastavu i grb.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook