Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 09. 06. 2018. | Komentara: 0

Amandman LSV protiv diskriminacije nacionalnih manjina

Novi Sad, 09. jun 2018 - Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine podneli su Skupštini Srbije amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

LSV

Amandman se odnosi na član 10. ovoga Zakona, koji predviđa da narodni poslanik, koji je pripadnik nacionalne manjine čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije dostiže dva posto, ima pravo da se na sednicama Narodne skupštine obraća na svom maternjem jeziku.

Nedopustivo je da zakonodavac na ovaj način diskriminiše pripadnike nacionalnih manjina i ograničava njihova prava.

Zakonodavac je na ovaj način onemogućio Slovake, Hrvate, Rusine, Rome, Bugare, Rumune, Vlahe ili Makedonce da se Narodnoj skupštini obrate na svom maternjem jeziku.

Predlog poslanika LSV proširuje pravo na obraćanje narodnih poslanika na svom maternjem jeziku na sve one koji pripadaju nacionalnoj manjini koja ima formiran Nacionalni savet.

Na taj način bi se u potpunosti afirmisale i manje brojne nacionalne manjine, a ne samo one koje imaju većeg udela u ukupnom stanovništvu Republike Srbije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje podršku ovom predlogu na sednici Narodne skupštine koja počinje sledeće nedelje.

Narodna poslanica
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Olena Papuga



Saopštenja | Utorak, 05. 06. 2018. | Komentara: 0

Nema razloga za slavlje povodom Dana zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine, 5.jun, Republika Srbija dočekuje kao zemlja koja nema puno razloga za slavlje. Najpre tokom pola godine pronađeno je manje od dve hiljade tona opasnog otpada, iako je po procenama samog ministra širom zemlje sakriveno oko 100 hiljada tona.
Saopštenja | Ponedeljak, 04. 06. 2018. | Komentara: 0

Vlada da kaže kada će da pojeftini gorivo

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Vladu Republike Srbije da prestane sa zavetom ćutanja i saopšti javnosti kako je moguće da građani ove zemlje plaćaju jednu od najvećih cena goriva u Evropi u odnosu na prosečnu platu. Kada će i koliko će gorivo da pojeftini?

Saopštenja | Nedelja, 03. 06. 2018. | Komentara: 0

Zaštititi naftna polja u Vojvodini i podići rudnu rentu

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije, koje su aktivnosti pokrenute u prethodnom periodu u cilju odgovornijeg poslovanja Naftne industrije Srbije, odnosno ruskog preduzeća ''Gaspromnjeft'' koje je većinski vlasnik nekadašnjeg naftnog gigante Autonomne pokrajine Vojvodine?



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook