Apis na Kalemegdanu - povratak Crne ruke u Srbiju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 03. 11. 2015. | Komentara: 0

Apis na Kalemegdanu - povratak Crne ruke u Srbiju

Novi Sad, 3. novembar - Inicijativa da se posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa, poznatog krvoloka, vrate u Srbiju i sahrane na Kalemegdanu predstavljaju još jednu neskrivenu poruku da su političko nasilje nad neistomišljenicima i nacionalizam i danas vodeće matrice u Srbiji.

LSV
 
Podsećamo da su Apis i njegova „Crna ruka“ 1903. godine počinili i na zverski način ubili, tačnije raskomadali kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Apis i „Crna ruka“ dovode se u vezu i sa atentatom na Austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Morbidno iskopavanje Apisovih kostiju i njihovo sahranjivanje na Kalemegdanu ne samo u simboličkom smislu znače i povratak crnorukaških metoda u Srbiju.
 
Takve metode, nažalost, već su viđene na pojedinim lokalnim izborima u Srbiji, a naročito u Vojvodini, kao i kod takozvanog prekomponovanja vlasti. Takođe, podsećamo da je morbidnim iskopavanjima kostiju krajem osamdesetih godina počela i nacionalistička histerija u Srbiji, koja će potom dovesti do nepojamnih zločina i do istorijske i civilizacijske propasti same Srbije, koja i danas traje.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća i da je 100 godina posle zverskog ubistva koje je počinio Apis, u martu 2003. godine, takođe, na zverski način ubijen i predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić. Njegovim ubistvom Srbija je na simboličan i na vrlo konkretan način vraćena možda i čitavo stoleće unazad i poslata je poruka da su snage koje se protive bilo kakvoj modernizaciji zemlje i dalje veoma snažne.
 
Pozivamo zato aktuelne vlasti u Srbiji da se jasno ograde od ovakvih inicijativa i da ne dozvole ovu svojevrsnu rehabilitaciju zlikovca, nad čijim se atentatom na kraljevsku porodicu 1903. godine čitava Evropa zgražavala.
 
 
Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.
Saopštenja | Četvrtak, 04. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV-VOJVOĐANI: Srbija nema decu za nove ratove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani smatra da je najava reaktiviranja zakona koji reguliše obavezno služenje vojnog roka samo još jedan populistički pokušaj naprednjačke vlasti da zadovolji desno, konzervativno biračko telo, ali i spinovanje nezadovoljstva građana zbog drastičnih nepravilnosti u toku izbornog procesa.
Saopštenja | Utorak, 26. 12. 2023. | Komentara: 0

Tražimo puštanje na slobodu privedenih u toku demonstracija ispred RIK-a

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani zahteva od nadležnih organa hitno puštanje na slobodu građana koji su privedeni tokom demonstracija ispred Republičke izborne komisije u Beogradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook