Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 28. 02. 2024. | Komentara: 0

Da Vojvodini vratimo stari sjaj, a njenim građanima dostojanstven i dobar život

Novi Sad, 28. februar 2024 - Autonomna Pokrajina Vojvodina danas obeležava 50 godina od proglašenja njenog prvog Ustava, koji joj je garantovao veoma visok stepen autonomije.

LSV

Tim Ustavom Vojvodina je bila definisana kao autonomni deo Srbije, ali i kao ustavni element jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije. Na osonovu ovog Ustava, Vojvodina je imala punu zakonodanu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo veliki društveni, ekonomski i kulturni rast pokrajine.

U vreme kada je Vojvodina imala punu autonomiju i svoj Ustav, plate u njoj su bile 40% veće od proseka u Srbiji, a danas su ispod republičkog proseka. U to vreme na rang listi 10 opština i gradova u Srbiji sa najvišim platama, devet su bili iz Vojvodine i samo jedna iz uže Srbije i to ovim redom: Kikinda, Novi Sad, Vrbas, Zrenjanin, Bečej, Senta, Subotica, Bačka Palanka, Beograd, Pančevo. Danas osim Novog Sada NIJEDAN grad iz Vojvodine ne spada u listu onih sa visokim zaradama.

Od 1974. godine u Vojvodini je izgrađeno na desetine domova zdravlja, kao i bolnice i klinike u Sremskoj Kamenici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Vršcu, Senti, Rumi, Sremskoj Mitrovici. Danas Novi Sad još čeka svoju gradsku bolnicu, a bolnice u Zrenjaninu, Kikindi i drugim mestima su propale, medicinska oprema i aparati su zastareli, jer se ne obnavljaju.

U vreme pune autonomije Vojvodine izgrađeni su mostovi kod Bačke Palanke, Bezdana, Beške, Kovina, Bogojeva, Novog Sada (svi na Dunavu) i 28 manjih mostova.

Vojvodini je bilo dobro samo kada je imala punu autonomiju i kada je imala pravo da donosi odluke i raspolaže svojim sredstvima. A kada je dobro Vojvodini, dobro je celoj Srbiji.

Zato mi iz Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani tražimo da se ono što zaradimo u Vojvodini podeli na ravne časti - trećina državi, trećina Vojvodini, trećina gradovima i opštinama. Uspostavljanjem ravnomerne raspodele prihoda od poreza doneli bismo Vojvodini i njenim gradovima dovoljno novca za razvoj, a da pritome ne zanemarujemo obaveze prema državi.

Poreska decentralizacija i fiskalna autonomija omogućiće da se ono što se u Vojvodini stvori, u Vojvodinu i uloži, dok administrativnom decentralizacijom Vojvodini moraju biti vraćene nadležnosti da mi sami određujemo gde ulažemo naš dinar, a ne da to radi vlast u Beogradu.

Decentralizacijom i davanjem veće nadležnosti lokalnim i pokrajinskim nivoima sredstva će se trošiti tamo gde su zaista potrebna. Ovakva podela prihoda bi omogućila da Vojvodina sama investira u projekte koji su važni za razvoj Vojvodine i dobrobit njenih građana.

Vreme je da Vojvodini vratimo stari sjaj, a svim njenim građankama i građanima pravo na dostojanstven život od svog rada.

Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani
Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook