Deset godina lošeg Ustava i kočenja reformi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 06. 11. 2016. | Komentara: 0

Deset godina lošeg Ustava i kočenja reformi

Novi Sad, 06. novembar - Deset godina Ustav Republike Srbije je kočnica ne samo evropskim integracijama, nego svim reformama i svakom koraku u pravcu intenzivnijeg razvoja i boljeg života građanki i građana ove zemljie.

LSV
 
Činjenica je da je ovaj Ustav loš i da, između ostalih nedostataka, ne poštuje primat međunarodnog prava, zatim da Vojvodini nije vraćena izvršna, zakonodavna, sudska vlast, pravo na imovinu i prihode, te da uprkos tome što je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, on navodi samo jedan jezik i jedno pismo. Zato smo i pozivali na bojkot ustavnog referenduma i zato on u Vojvodini nije ni prošao, nego je pod sumnjivim okolnostima usvojen u drugim krajevima zemlje.
 
Svi nedostaci ovog Ustava su i logični s obzirom na činjenicu da je on pre deceniju pisan antievropski i antidemokratski, po ukusu nacionalista i centralista u krugu nekoliko političkih stranaka. Da je, antievropski i antidemokratski izostala javna rasprava o njemu, ali i da je propuštena prilika da se odgovori na sva pitanja koja su predugo otvorena.
 
Zato se godinama i vrtimo u krug i saplićemo o nove probleme ili neistine, poput one koju je pre dve godine LSV sprečila u tekstu Statuta APV - da je Vojvodina nastala baš tim Ustavom 2006. godine, a što bi značilo da isto tako može i da se ukine. 

Rečju, pogrešnim putem se uvek stiže na pogrešno mesto.
Novi Ustav mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera o tome kuda idemo i kako hoćemo da živimo.
 
Samo tako će prestati uporna centralizacija Srbije i uporno kršenje Ustava isključivo na pitanju autonomije Vojvodine, uprkos činjenici da Evropa sve više funkcioniše kao Evropa regija.
 
Novi Ustav mora biti konačno u skladu sa EU standardima, odražavati stanje na terenu , uopšte, biti realan. Da bi tako bilo, njegovoj promeni mora prethoditi dubok, iskren razgovor i odbacivanje svih ideja, mitova I mantri koje su ovu zemlju koštale ratova, inflacije, hiljada i hiljada raseljenih porodica, loših privatizacija i različitih nepravdi. 

I taj razgovor mora što pre da počne, jer je deset godina već izgubljeno.  
 
Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan Kostreš



Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Istorijski revizionizam je opasan za budućnost regiona

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI smatra da je nazivati ustaše i domobrane NDH „hrvatskom vojskom“, kako su to učinili HRT i ministar Vlade RH povodom komemoracije u Blajburgu u maju 2024. godine, opasni istorijski revizionizam i poistovećivanje Hrvata i Hrvatske sa zločinima NDH. 

Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: 2. juna izađi i glasaj za POBEDU!

Drugog juna nam predstoje lokalni izbori. Važno je da na njih izađemo jer su oni velika šansa da oslabimo, a u mnogim mestima i pobedimo korumpirani naprednjački režim.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš imenovao Aleksandra Olenika za člana Predsedništva LSV - VOJVOĐANI

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš imenovao je Aleksandra Olenika za novog člana Predsedništva stranke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook