Deset godina lošeg Ustava i kočenja reformi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 06. 11. 2016. | Komentara: 0

Deset godina lošeg Ustava i kočenja reformi

Novi Sad, 06. novembar - Deset godina Ustav Republike Srbije je kočnica ne samo evropskim integracijama, nego svim reformama i svakom koraku u pravcu intenzivnijeg razvoja i boljeg života građanki i građana ove zemljie.

LSV
 
Činjenica je da je ovaj Ustav loš i da, između ostalih nedostataka, ne poštuje primat međunarodnog prava, zatim da Vojvodini nije vraćena izvršna, zakonodavna, sudska vlast, pravo na imovinu i prihode, te da uprkos tome što je u Vojvodini u službenoj upotrebi šest jezika, on navodi samo jedan jezik i jedno pismo. Zato smo i pozivali na bojkot ustavnog referenduma i zato on u Vojvodini nije ni prošao, nego je pod sumnjivim okolnostima usvojen u drugim krajevima zemlje.
 
Svi nedostaci ovog Ustava su i logični s obzirom na činjenicu da je on pre deceniju pisan antievropski i antidemokratski, po ukusu nacionalista i centralista u krugu nekoliko političkih stranaka. Da je, antievropski i antidemokratski izostala javna rasprava o njemu, ali i da je propuštena prilika da se odgovori na sva pitanja koja su predugo otvorena.
 
Zato se godinama i vrtimo u krug i saplićemo o nove probleme ili neistine, poput one koju je pre dve godine LSV sprečila u tekstu Statuta APV - da je Vojvodina nastala baš tim Ustavom 2006. godine, a što bi značilo da isto tako može i da se ukine. 

Rečju, pogrešnim putem se uvek stiže na pogrešno mesto.
Novi Ustav mora biti posledica dogovora najvećeg broja političkih aktera o tome kuda idemo i kako hoćemo da živimo.
 
Samo tako će prestati uporna centralizacija Srbije i uporno kršenje Ustava isključivo na pitanju autonomije Vojvodine, uprkos činjenici da Evropa sve više funkcioniše kao Evropa regija.
 
Novi Ustav mora biti konačno u skladu sa EU standardima, odražavati stanje na terenu , uopšte, biti realan. Da bi tako bilo, njegovoj promeni mora prethoditi dubok, iskren razgovor i odbacivanje svih ideja, mitova I mantri koje su ovu zemlju koštale ratova, inflacije, hiljada i hiljada raseljenih porodica, loših privatizacija i različitih nepravdi. 

I taj razgovor mora što pre da počne, jer je deset godina već izgubljeno.  
 
Generalni sekretar 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Bojan Kostreš



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook