Gages: Samo glas za Vojvođane garantuje bolji položaj nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 22. 11. 2023. | Komentara: 0

Gages: Samo glas za Vojvođane garantuje bolji položaj nacionalnih zajednica

Novi Sad, 22. novembar 2023 - Vojvođanski način života i duh tolerancije moraju biti očuvani.

LSV

U ratnim devedesetim godinama politika podela je za cilj imala narušavanje tih odnosa.

Nažalost, i danas postoje politike koje narušavaju međuetničke odnose i suživot u Vojvodini.

Član Izvršnog odbora Vojvođana LSV Jan Gages pozvao je Vojvođanke i Vojvođane, bez obzira na nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, da podrže izborne liste Vojvođana, i tako doprinesu jačanju položaja Vojvodine u okviru Srbije, ali i poboljšanju položaja nacionalnih zajednica u njoj.

- Nacionalne zajednice imaju mnoga prava propisana Ustavom Srbije i pratećim zakonima, ali valja pomenuti da su mnoga od njih samo mrtvo slovo na papiru. Škola u kojima se odvija nastava na jezicima manjina je sve manje, odeljenja su minijaturna, problem je sa nastavnim kadrom. Slično je u oblastima informisanja manjina. Privatizacija medija je dovela da gašenja brojnih radio stanica ili programa koji su bili na jezicima manjina. Nema više Radio Zrenjanina, Radio Kikinde, Radio Sombora, Radio Temerina... Službena upotreba jezika i pisma manjina je dobro propisana, ali se veoma često ne poštuje, a za to nema sankcija - istakao je Gages.

Dodao je da samo Vojvođani imaju sluha za ove probleme i da ih oni mogu rešavati.

- Zato cilj i mora biti što veći broj glasova za izborne liste Vojvođana i što veći uticaj na donošenje odluka - zaključio je Gages.

Na kraju je pozvao Vojvođanke i Vojvođane da izađu na izbore 17. decembra i pokažu da im je Vojvodina na srcu.




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 
Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook