Gages: Samo glas za Vojvođane garantuje bolji položaj nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 22. 11. 2023. | Komentara: 0

Gages: Samo glas za Vojvođane garantuje bolji položaj nacionalnih zajednica

Novi Sad, 22. novembar 2023 - Vojvođanski način života i duh tolerancije moraju biti očuvani.

LSV

U ratnim devedesetim godinama politika podela je za cilj imala narušavanje tih odnosa.

Nažalost, i danas postoje politike koje narušavaju međuetničke odnose i suživot u Vojvodini.

Član Izvršnog odbora Vojvođana LSV Jan Gages pozvao je Vojvođanke i Vojvođane, bez obzira na nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, da podrže izborne liste Vojvođana, i tako doprinesu jačanju položaja Vojvodine u okviru Srbije, ali i poboljšanju položaja nacionalnih zajednica u njoj.

- Nacionalne zajednice imaju mnoga prava propisana Ustavom Srbije i pratećim zakonima, ali valja pomenuti da su mnoga od njih samo mrtvo slovo na papiru. Škola u kojima se odvija nastava na jezicima manjina je sve manje, odeljenja su minijaturna, problem je sa nastavnim kadrom. Slično je u oblastima informisanja manjina. Privatizacija medija je dovela da gašenja brojnih radio stanica ili programa koji su bili na jezicima manjina. Nema više Radio Zrenjanina, Radio Kikinde, Radio Sombora, Radio Temerina... Službena upotreba jezika i pisma manjina je dobro propisana, ali se veoma često ne poštuje, a za to nema sankcija - istakao je Gages.

Dodao je da samo Vojvođani imaju sluha za ove probleme i da ih oni mogu rešavati.

- Zato cilj i mora biti što veći broj glasova za izborne liste Vojvođana i što veći uticaj na donošenje odluka - zaključio je Gages.

Na kraju je pozvao Vojvođanke i Vojvođane da izađu na izbore 17. decembra i pokažu da im je Vojvodina na srcu.
Saopštenja | Petak, 23. 02. 2024. | Komentara: 0

Obustaviti postupak proterivanja Andreja Gnjota i Elene Koposove

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zahteva od vlasti da zaustave proterivanje aktivista Andreja Gnjota iz Belorusije i Elene Koposove iz Ruske Federacije, koji su spas od progona u svojim državama pronašli u Srbiji.
Saopštenja | Četvrtak, 22. 02. 2024. | Komentara: 0

Nedopustiv pritisak na prosvetne radnike

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI poziva Ministarstvo prosvete da obezbede nesmetani rad prosvetnih radnika, kako onih u nastavi, tako onih koji učestvuju u kreiranju nastavnog sadržaja.
Saopštenja | Sreda, 21. 02. 2024. | Komentara: 0

Vojvodina je naša kuća - očuvaćemo vojvođanski način života

Dan maternjeg jezika prilika je da se naglasi potreba afirmisanja višejezičnosti u Vojvodini.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook