I za vojvođansku imovinu i resurse se boriti kao za Trepču

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 12. 10. 2016. | Komentara: 0

I za vojvođansku imovinu i resurse se boriti kao za Trepču

Novi Sad - Liga socijaldemokrata Vojvodine očekuje da republička vlast pokaže jednaku upornost i spremnost za dijalog i po pitanju zaštite imovine i resursa u Vojvodini, kao što je pokazuje kada je reč o „Trepči“, „Telekomu“ i drugoj imovini na Kosovu i Metohiji.

LSV

Kompanija koje treba sačuvati nema samo na Kosovu i Metohiji, ili centralnoj Srbiji.
To važi i za neobnovljive resurse.

Vojvođanska nafta i vojvođanski gas se i dalje crpe uz najnižu rudnu rentu u Evropi, od svega tri odsto, iako zakon propisuje sedam.

Ta razlika se izbija iz novčanika na štetu Vojvodine i njenih lokalnih samouprava, čijim građanima pucaju kuće dok se nafta vadi, a kamioni gaze njive. 

Dok im izvlače naftu, vojvođanske opštine nemaju novca da izgrade vodovode ili kanalizaciju.

Niti je Kosovo sačuvano u državno-pravnom sistemu Srbije, niti je izgrađen Južni tok, pa je red i da Ruska Federacija vrati NIS, odnosno vojvođanski Naftagas koji joj je faktički poklonjen za 400 miliona evra iako je njegova vrednost procenjena na dve milijarde.

Budući da već postoji spremnost za razgovore i borbu za interes i vlasništvo Republike Srbije, pravi je trenutak i za raskidanje Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

U međuvremenu, dok se to ne desi, rudna renta za tu kompaniju može i mora biti barem zakonskih sedam odsto, s obzirom na to da je ona u okruženju znatno veća, a u Ruskoj Federaciji i tri puta veća.

mr Maja Sedlarević
članica Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Istorijski revizionizam je opasan za budućnost regiona

Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI smatra da je nazivati ustaše i domobrane NDH „hrvatskom vojskom“, kako su to učinili HRT i ministar Vlade RH povodom komemoracije u Blajburgu u maju 2024. godine, opasni istorijski revizionizam i poistovećivanje Hrvata i Hrvatske sa zločinima NDH. 

Saopštenja | Utorak, 21. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: 2. juna izađi i glasaj za POBEDU!

Drugog juna nam predstoje lokalni izbori. Važno je da na njih izađemo jer su oni velika šansa da oslabimo, a u mnogim mestima i pobedimo korumpirani naprednjački režim.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš imenovao Aleksandra Olenika za člana Predsedništva LSV - VOJVOĐANI

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš imenovao je Aleksandra Olenika za novog člana Predsedništva stranke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook