Igrom gluvih telefona do roditeljskog dodatka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 22. 01. 2017. | Komentara: 0

Igrom gluvih telefona do roditeljskog dodatka

Novi Sad, 22. januar 2017 - Prilikom predstavljanja projekta „Bebo, dobrodošla na svet“, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave najavljena je mogućnost prijave za roditeljski dodatak koji bi trebao da nadoknadni dosadašnju praksu povrata poreza na dodatu vrednost za bebi opremu.

LSV

Budući da su u službi građana i tvrde da ovaj način rada obezbeđuje transparentnost, Liga socijaldemokrata Vojvodine od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave traži da se izjasni da li će i kada biti moguća prijava za roditeljski dodatak u porodilištima, jer nisu dovoljne samo najave i obećanja, već poštovanje rokova i procedura koje je samo predložilo, posebno u ovim životno važnim temama, kao što je pomoć porodicama sa decom.

Od ukidanja povrata PDV na bebi opremu, do usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom na koji se čeka od 2014. godine, mladim roditeljima ostaje dilema da li mogu, kada i kako da računaju na finansijsku pomoć u prvim danima života njihove bebe.

Sa jedne strane, Zakon o porezu na dodatu vrednost je ukinuo mogućnost da se refundiraju sredstva u iznosu do 20% na kupljenu bebi opremu i hranu, jer je to bio zahtev Međunarodnog monetarnog fonda. Sa druge strane, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom treba da predvidi roditeljski dodatak koji bi se uplaćivao svim roditeljima, ali se ni njegov iznos ni dinamika isplate ne zna.

Prilikom najava projekta „Bebo dobrodošla na svet“, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je rečeno kako se ukidanje povraćaja PDV planira nadomestiti povećanjem roditeljskog dodatka, u drugoj fazi izrade aplikacije za elektronsku prijavu novorođenčadi.

Čak je prilikom rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srbije ministarka Ana Brnabić navodila kako će sa procesom elektronske prijave bebe ići i prijava za roditeljski dodatak.

Ipak, ostaje nejasno čija je nadležnost isplata roditeljskog dodatka, budući da je refundacija PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe tumačena kao socijalna mera, a ne zakona koji uređuje oblast oporezivanja potrošnje poreza na dodatu vrednost, ni Ministarstvo finansija, ali ni Ministarstvo za rad i socijalnu politiku nisu do sada izneli stav kada bi se ta promena mogla desiti.
 
Članica Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Ana Pataki



Saopštenja | Četvrtak, 19. 09. 2024. | Komentara: 0

U Vučićevom ekonomskom tigru pokvareni mamografi. Zašto?

Liga socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI traži od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove vodeće saradnice u Vojvodini, pokrajinske premijerke Maje Gojković da saopšte javnosti zašto su aparati za mamografiju u Institutu za onkologiju Vojvodine i Domu zdravlja „Novi Sad“ u kvaru.
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 09. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI pruža podršku prosvetnim radnicima koji danas organizuju štrajk upozorenja i protestne skupove širom Vojvodine i Srbije.
Saopštenja | Nedelja, 15. 09. 2024. | Komentara: 0

Mladom čoveku u Srbiji ne treba puška, nego škola, dobro plaćen posao i moderna država

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI snažno se protivi nameri Aleksandra Vučića i njegove vlasti da se ponovo uvede služenje obaveznog vojnog roka u Srbiji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook