Ko to šalje poruku da Vojvodina nije u Srbiji?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 01. 03. 2013. | Komentara: 0

Ko to šalje poruku da Vojvodina nije u Srbiji?

NOVI SAD, 01. mart - Govoriti o Narodnoj biblioteci Srbije kao “prvoj ustanovi kulture u zemlji”, kako ona sama za sebe tvrdi i kako je sinoć preneto u Dnevniku 3 Radio televizije Srbije, u izveštaju sa proslave godišnjice te institucije kojoj su prisutvovali predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, te patrijarh Irinej, predstavlja još jedno ”spinovanje” istorije kojom se dele i omalovažavaju institucije srpskog naroda van Beograda i područja uže Srbije.

LSV

Marta 2011. godine je u izveštaju jedne televizije sa nacionalnom frekvencijom takođe rečeno da je Prva kragujevačka gimnazija, osnovana 1833. godine - najstarija u Srbiji. Liga je i tada reagovala jer je Karlovačka gimnazija osnovana još 1791. godine, a Srpska pravoslavna velika gimnazija u Novom Sadu, današnja gimnazija Jovan Jovanović Zmaj 1810. godine.

Matica srpska je bila i ostala najstarija književna, kulturna i naučna ustanova srpskog naroda. Bez obzira da li je u tom trenutku bila u granicama obrenovićevske Srbije ili ne. Činjenica da je osnovana u Pešti 1826. godine, a preseljena u novosadski Platoneum 1864. ne sme da umanjuje njen značaj za srpski narod i njegovu istoriju.

Takođe, ovakvim greškama se šalje i poruka ne samo da su neke institucije, od značaja za srpski narod, manje značajne zato što su iz Vojvodine, nego i da - Vojvodina nije u Srbiji.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Petak, 12. 01. 2024. | Komentara: 0

Sela u Srbiji nestaju. Zahtevamo decentralizaciju zemlje i oporavak sela

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI podseća  da je tačno pre pet godina Vlada Srbije započela postupak formiranja Nacionalnog tima za spas sela.

Saopštenja | Utorak, 09. 01. 2024. | Komentara: 0

Potonula barža na Dunavu nije samo ekološki problem

Akcident na Dunavu, kada je barža sa 1.000 tona veštačkog đubriva udarila u stub mosta kod Bačke Palanke i potonula, zahteva da bude proglašen za vanrednu situaciju. To nije samo ekološki problem.
Saopštenja | Petak, 05. 01. 2024. | Komentara: 0

LSV Vojvođani: Građani se boje novih ratova jer su na vlasti Šešeljevi učenici

Vojvođani Liga socijaldemokrata Vojvodine ponavlja da je najava uvođenja redovnog služenja vojnog roka samo još jedan trik Srpske napredne stranke i služi za maskiranje ostalih problema koje je stvorila vlast.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook