Komunikacija republičke vlasti sa nacionalnim zajednicama po uzoru na AP Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 04. 08. 2015. | Komentara: 0

Komunikacija republičke vlasti sa nacionalnim zajednicama po uzoru na AP Vojvodinu

Novi Sad, 04. avgust - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja činjenicu da je konačno održan susret predstavnika Koordinacije Nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem o unapređenju nastave na jezicima nacionalnih manjina, jer je uočen veliki broj problema u ovoj oblasti. 

LSV

Međutim, predložene izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja krše pravo nacionalnih manjina na obrazovanje na maternjem jeziku jer predvidjaju da se dvojezična nastava izjednači sa nastavom na jeziku nacionalne zajednice. 

Podsetimo da je nastava na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini specifična i jedinstvena u svetu, održava se 260 godina samo na ovoj teritoriji. Izjednačavanje dvojezične nastave sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina, kako predlaže ministar Verbić, u Vojvodini bi dovelo do brzog gašenja nastave na maternjem jeziku. 
Predloženim izmenama i dopunama se izjednačava dvojezična nastava sa pravom nacionalnih manjina da se školuju na svom maternjem jeziku, što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Inače, nacionalne zajednice nemaju prosvetnih savetnika za pojedine modele nastave na jezicima nacionalnih manjina, pa LSV insistira de se oni imenuju do početka nove školske godine. Pozdravljamo odluku o mogućnosti formiranja odeljenja sa brojem učenika manjim od 15, a ne manjim od pet, kao i očuvanje postojećih odeljenja sa brojem učenika manjim od 15.

Komunikacija republičkih organa vlasti sa predstavniciam nacionalnih zajednica mora dostići nivo kakav postoji u AP Vojvodini. Samo tako će se iznaći nabolja rešanja u oblastima koje su od životnog značaja za pripadnika nacionalnih zajednica.

Olena Papuga i Aleksandar Marton
republički i pokrajinski poslanici
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.
Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2024. | Komentara: 0

Vesić obnavlja stanice, a pre toga čupao pruge po Vojvodini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pravi medijsku senzaciju od obnove nekoliko železničkih stanica u Vojvodini.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook