Komunikacija republičke vlasti sa nacionalnim zajednicama po uzoru na AP Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 04. 08. 2015. | Komentara: 0

Komunikacija republičke vlasti sa nacionalnim zajednicama po uzoru na AP Vojvodinu

Novi Sad, 04. avgust - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja činjenicu da je konačno održan susret predstavnika Koordinacije Nacionalnih saveta nacionalnih manjina sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem o unapređenju nastave na jezicima nacionalnih manjina, jer je uočen veliki broj problema u ovoj oblasti. 

LSV

Međutim, predložene izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja krše pravo nacionalnih manjina na obrazovanje na maternjem jeziku jer predvidjaju da se dvojezična nastava izjednači sa nastavom na jeziku nacionalne zajednice. 

Podsetimo da je nastava na jezicima nacionalnih manjina u Vojvodini specifična i jedinstvena u svetu, održava se 260 godina samo na ovoj teritoriji. Izjednačavanje dvojezične nastave sa nastavom na jezicima nacionalnih manjina, kako predlaže ministar Verbić, u Vojvodini bi dovelo do brzog gašenja nastave na maternjem jeziku. 
Predloženim izmenama i dopunama se izjednačava dvojezična nastava sa pravom nacionalnih manjina da se školuju na svom maternjem jeziku, što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije i sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

Inače, nacionalne zajednice nemaju prosvetnih savetnika za pojedine modele nastave na jezicima nacionalnih manjina, pa LSV insistira de se oni imenuju do početka nove školske godine. Pozdravljamo odluku o mogućnosti formiranja odeljenja sa brojem učenika manjim od 15, a ne manjim od pet, kao i očuvanje postojećih odeljenja sa brojem učenika manjim od 15.

Komunikacija republičkih organa vlasti sa predstavniciam nacionalnih zajednica mora dostići nivo kakav postoji u AP Vojvodini. Samo tako će se iznaći nabolja rešanja u oblastima koje su od životnog značaja za pripadnika nacionalnih zajednica.

Olena Papuga i Aleksandar Marton
republički i pokrajinski poslanici
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook