Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Novi Sad, 14. jun 2024 - Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.

LSV

Od onih koji se na sve načine i po svaku cenu otimaju da budu na funkcijama na kojima jesu, tražimo ne samo da osude, nego da dokažu celokupnom društvu da, makar elementarno, razumeju značaj prosvetnih radnika, ljudi koji obrazuju i usmeravaju našu decu, buduće ljude koji će voditi ovo društvo. 

Tražimo od člana beogradskog privremenog organa zaduženog za obrazovanje, od predsedavajućeg tog organa i bivšeg gradonačelnika Beograda, kao i ministarke prosvete da odmah, zajedno, posete napadnute prosvetne radnice, javno ih podrže i u njihovom prisustvu javno osude napadače, bahatu majku zvanu „znaš li ti ko sam ja“ i drugu zvanu „kosu ću ti počupati dok te moj hrabri muž šutira“. Da pokažu svima da rečenicu „znaš li ti ko sam ja“ može, eventualno, da izgovori profesor ili nastavnik kada ga napadaju roditelji ili učenici. 

Istovremeno, tražimo od nadležnih organa, policije i tužilaštva, da hitno preduzmu sve mere iz opisa svog posla, procesuiraju nasilnike i, u cilju prevencije i daljeg sprečavanja ovakvih događaja, sve to urade uz redovno obaveštavanje javnosti o toku i rezultatima procesa. 

Ako se ovo što tražimo ne desi i ne postane model funkcionisanja, nasilje prema prosvetnim radnicima i uopšteno rastuće nasilje u društvu nastaviće da raste do neslućenih granica. Zato što vlast, u tom slučaju, nastavlja da šalje poruke da je nasilje u redu, da je targetiranje legitimno, da je bahatost dobrodošla, da su kriminalci i prostitutke u rijaliti programima poželjni, da su preteće poruke ministara i drugih državnih funkcionera deo naše budućnosti. 

Pošto do svih ovih osuda i postupaka koje tražimo od državnih funkcionera i institucija sasvim sigurno neće doći, onda molimo građane da još jednom dobro pogledaju kuda nas ova vlast vodi. Posebno to tražimo od onih koji su stava da su „svi isti“ i da zbog toga svoj glas daju onima koji im ponude više novca pred glasanje na izborima. Takvim odlukama dovode na vlast one koji podržavaju nasilje i nasilnike koji će sutra njih same da tuku, ubijaju i pljačkaju uz pitanje „znaš li ti ko sam ja“.

Aleksandra Marković Maleš
Potpredsednica
Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANISaopštenja | Nedelja, 14. 07. 2024. | Komentara: 0

Puno je posla pred nama. Pobedićemo nasilničku i nedemokratsku vlast!

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI danas obeležava 34. godišnjicu osnivanja. Jula 1990. godine, u danima narastajućeg nacionalističkog ludila, grupa Vojvođana formirala je političku partiju koja je od početka svog delovanja nastupala  sa snažnih antinacionalističkih i antiratnih pozicija.
Saopštenja | Četvrtak, 11. 07. 2024. | Komentara: 0

Delegacija LSV - VOJVOĐANI na komemoraciji u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI boravila je danas u Bosni i Hercegovini na komemoraciji povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici.
Saopštenja | Sreda, 10. 07. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Stajemo u zaštitu Nenada Kulačina

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI osuđuje pretnje koje su upućene novinaru i kolumnisti Nenadu Kulačinu.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook