Korak ka ispravljanju nepravde prema trudnicama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 11. 11. 2011. | Komentara: 0

Korak ka ispravljanju nepravde prema trudnicama

LSVNOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku ministra zdravlja Zorana Stankovića da inicira izmenu i dopunu zakona o Zdravstvenom osiguranju da bi se trudnicama koje održavaju trudnoću isplaćivalo 100 odsto ličnog dohotka umesto sadašnjih 65.

Takva odluka će konačno omogućiti da se ispravi nepravda prema trudnicama koju je naneo ministar Tomica Milosavljević (G17 plus) i koliko-toliko pomogne borba protiv bele kuge na kojoj godinama insistiramo.

Upravo zbog toga, februara 2006. godine Bojan Kostreš je kao predsednik Skupštine AP Vojvodine tražio od Narodne skupštine Republike Srbije da hitno razmotri Predlog o isplaćivanju pune plate trudnicama. Taj predlog je pokrajinski parlament, kao ovlašćeni predlagač, uputio republičkom. Međutim, taj predlog se nikada nije našao na dnevnom redu.

Šta više, ministar Milosavljević, koji je u to vreme bio i potpredsednik G17 plus, ocenio je takvu inicijativu pokrajinskog parlamenta politikanstvom.

Milosavljevićev naslednik i stranački kolega, ministar Zoran Stanković kaže da će lokalnim samoupravama biti predloženo da izdvoje sredstva za nezaposlene porodilje, kao i trudnicama u rizičnim trudnoćama. Takva mogućnost je postojala i do sada, ali lokalne samouprave nisu mogle da smognu snage da to isplate, izuzev Beograda i Jagodine.

Upravo zato je Liga socijaldemokrata Vojvodine pokrenula akcije prikupljanja potpisa za ovu akciju u više vojvođanskih gradova, koja je već donela rezultate u Novom Sadu i Beloj Crkvi.

Recimo i to da je Vlada Republike Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom, a u kojoj je Tomica Milosavljević (G17 plus) i dalje bio ministar, januara 2008. obznanila da će naknada za održavanje trudnoće biti 100 umesto 65 procenata. Kasnije se ispostavilo da za to nema novca.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Saopštenja | Četvrtak, 24. 10. 2013. | Komentara: 0

U republičkom budžetu naći novac za Vojvodinu

NOVI SAD, 24. oktobar - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva ministra finansija Lazara Krstića da u izradi budžeta za 2014. godinu koji se u novembru očekuje u parlamentu, obezbedi novac za AP Vojvodinu koji joj pripada i da ona ove godine, za razliku od prethodnih, ne bude zakinuta i za pukih 7 odsto koliko je definisano Ustavom.
Saopštenja | Ponedeljak, 21. 10. 2013. | Komentara: 0

Nenad Čanak nije na konvenciji SNS

NOVI SAD, 21. oktobar - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak večeras nije bio na konvenciji Srpske napredne stranke.
Saopštenja | Utorak, 08. 10. 2013. | Komentara: 0

Hitno pronaći napadača iz autobusa na liniji za Temerin

NOVI SAD, 8. oktobar - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva policiju i sve nadležne organe da hitno pronađu napadača koji je, prema pisanju pojednih portala, verbalno i fizički napao šesnaestogodišnjeg dečaka u gradskom autobusu na liniji za Temerin, samo zato što je govorio na mađarskom jeziku.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook