Kostreš pozvao državni vrh da produži Zakon o lustraciji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 22. 03. 2013. | Komentara: 0

Kostreš pozvao državni vrh da produži Zakon o lustraciji

NOVI SAD, 22. mart - Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš uputio je danas pismo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću i predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću u kojem se navodi:

LSV

Poštovani,

Verujem da ćete se složiti u oceni da izostanak lustracije onemogućava da se Srbija konačno suoči sa svojim problemima i počne da ih rešava. Da je lustracija, važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatiji kao Zakon o lustraciji, stupio je na snagu juna 2003. godine. Politički otpori su, međutim, bili preveliki pa proteklih deset godina Srbija nije iskoristila šansu da sprovede lustraciju.

Deo tih otpora dolazio je i od protivnika evropskom putu Srbije, jer je upravo suočavanje naše države sa svojom prošlošću i nasleđem koje ta prošlost nosi, važan korak na putu ka evropskoj porodici.

Izostanak lustracije je oneomogućio da budu imenovani svi oni koji su odgovorni za sav mrak devedesetih godina prošlog veka. To danas rezultira sve češćim ispadima ekstremističkih organizacija, grafitima i govorom mržnje, pretnjama, paljenjem zastave AP Vojvodine i pokušajima zatiranja njene autonomije, crnim spiskovima i vređanjem po nacionalnoj osnovi.

Krajnji je trenutak, da svi odgovorni ljudi obrate pažnju na pogoršanje odnosa u našem društvu i na ugrožavanje brojnih ljudskih i manjinskih prava.
Zato Vas pozivam da svojim doprinosom pomognete da Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava bude produžen za još deset godina i da momentalno počne njegova primena.

Siguran sam da to neće biti lako i da će biti onih koji će ponovo pokušati da zaustave lustraciju. Zato Vas pozivam da svojom podrškom pošaljete jasnu poruku da Srbija ima snage da bude bolja.

Verujem da ćete podržati ovu inicijativu, jednako kao što očekujem podršku svih ostalih odgovornih ljudi, političkih i nevladinih organizacija, institucija i pojedinaca.

Svih onih koji žele dobro Srbiji, njenim građankama i građanima.

Očekujem što skoriji sastanak sa Vama ili Vaš pisani odgovor,

Bojan Kostreš
predsednik poslaničke grupe LSV
u Narodnoj skupštini Republike Srbije



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook