Kostreš: Trideset tri godine Vojvodina je naš način života i ne damo da nam ga oduzmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 20. 07. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Trideset tri godine Vojvodina je naš način života i ne damo da nam ga oduzmu

Novi Sad, 20. jul 2023 - – Obeležavanje trideset treće godišnjice od osnivanja političke partije u Vojvodini i Srbiji uopšte nije zanemariv jubilej, s obzirom na to u kakvim okolnostima postojimo i radimo. U ovom periodu promenili smo četiri države, a nadam se da idemo ka petoj - Evropskoj uniji. U našoj istoriji bilo je uspona i padova. Lepih i manje lepih trenutaka ali kroz sve ove godine jedno je sigurno - mi smo stranka koja se zalaže za jaku, stabilnu i dostojanstvenu Vojvodinu – rekao je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pozdravljajući prisutne zvanice.

LSV

On je dodao da Vojvodina nije samo geografski pojam, nije severna srpska pokrajina ni delvidek već je to prostor u kome žive dobri, pošteni i vredni ljudi. Istakao je da je Vojvodina  sinonim za uređenost, rad i zajednički suživot 27 nacija i još toliko zavičaja.

– Svako ko je došao u Vojvodinu doneo je sa sobom svoje specifičnosti u kulturi, jeziku, običajima, tradiciji. Naše razlike su naša snaga jer svako ko je u Vojvodinu došao sa sobom je doneo ono najbolje, a Vojvodina nas je ujedinila, uklopila i pripitomila…– kazao je on.

Kostreš je naveo da Vojvodina ima svoja prirodna bogatstva, plodne zemlje kao Holandija, Belgija i Luksemburg zajedno, naftu i gas čije su zalihe bile dovoljne da pokriju potrebe industrije kada je ona bila najrazvijenija, vredne ljude, sela i gradove koje uvek možete prepoznati jer se pored srednjeevropske arhitekture u njima vidi i raznolikost koja je svojstvena Vojvodini.   

Vojvođanski način života se u poslednjoj deceniji dovodi u pitanje. Opasnost za Vojvodinu predstavlja konstantno smanjenje broja stanovnika, mesta ostaju bez mladih a samim tim i budućnosti. Mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu.

– Kada bi se Vojvodina razvijala kako treba i kako ima potencijala, ljudi ne bi odlazili iz nje. Danas je prosečna zarada u Beogradu čak za 20.000 dinara veća od prosečne plate u Vojvodini. Nismo zaboravili kako se živelo za vreme pune autonomije Vojvodine. Tada su naše plate i penzije bile i do 30% veće od onih u Beogradu i centralnoj Srbiji. Vojvodina je nekada bila jaka – rekao je Bojan Kostreš. 

On je dodao da sistem, u kome Vojvođani daju, stvaraju i doprinose, a sedam posto im se vraća, što je malo ili skoro ništa – nije održiv.

Kostreš rešenje vidi u decentralizaciji poreskog sistema, koji će omogućiti da se ono što se u Vojvodini stvori, u Vojvodinu i uloži. Da Vojvođani sami određuju gde se ulaže njihov novac, a ne da to radi neki činovnik u Beogradu koji nikad nije bio u Kovačici, Kikindi, Rumi ili Aradcu.

On smatra da Vojvođani najbolje znaju šta im treba zato što žive u Vojvodini. Po njemu, Vojvodina treba da bude mesto prosperiteta i razvoja, regija u kojoj ima mesta za sve i u kojoj su svi ravnopravni i navodi da Vojvođani nikada neće odustati od prava na jednake šanse. 

– Samo mi, Vojvođani i Vojvođanke svih vera nacija i zavičaja sa svojom mirnom naravi ali i s jasnim stavovima, vrednoćom i odlučnošću kakva nam je svojstvena, možemo zajedno da pokrenemo Vojvodinu – naglasio je.

Bojan Kostreš, predsednik stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, zaključio je da je partija koju vodi prepoznatljiv glas Vojvodine, prava i jedina autohtona vojvođanska stranka, koja je okupljala trideset i tri godine sve one koji veruju u demokratiju, ljudskost i toleranciju.

– Mi smo stranka Vojvođana čiji program stane u pet reči – razvijena, jaka, bogata i multikulturalna Vojvodina! – zaključio je Kostreš.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook