Kostreš: Trideset tri godine Vojvodina je naš način života i ne damo da nam ga oduzmu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 20. 07. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Trideset tri godine Vojvodina je naš način života i ne damo da nam ga oduzmu

Novi Sad, 20. jul 2023 - – Obeležavanje trideset treće godišnjice od osnivanja političke partije u Vojvodini i Srbiji uopšte nije zanemariv jubilej, s obzirom na to u kakvim okolnostima postojimo i radimo. U ovom periodu promenili smo četiri države, a nadam se da idemo ka petoj - Evropskoj uniji. U našoj istoriji bilo je uspona i padova. Lepih i manje lepih trenutaka ali kroz sve ove godine jedno je sigurno - mi smo stranka koja se zalaže za jaku, stabilnu i dostojanstvenu Vojvodinu – rekao je Bojan Kostreš, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pozdravljajući prisutne zvanice.

LSV

On je dodao da Vojvodina nije samo geografski pojam, nije severna srpska pokrajina ni delvidek već je to prostor u kome žive dobri, pošteni i vredni ljudi. Istakao je da je Vojvodina  sinonim za uređenost, rad i zajednički suživot 27 nacija i još toliko zavičaja.

– Svako ko je došao u Vojvodinu doneo je sa sobom svoje specifičnosti u kulturi, jeziku, običajima, tradiciji. Naše razlike su naša snaga jer svako ko je u Vojvodinu došao sa sobom je doneo ono najbolje, a Vojvodina nas je ujedinila, uklopila i pripitomila…– kazao je on.

Kostreš je naveo da Vojvodina ima svoja prirodna bogatstva, plodne zemlje kao Holandija, Belgija i Luksemburg zajedno, naftu i gas čije su zalihe bile dovoljne da pokriju potrebe industrije kada je ona bila najrazvijenija, vredne ljude, sela i gradove koje uvek možete prepoznati jer se pored srednjeevropske arhitekture u njima vidi i raznolikost koja je svojstvena Vojvodini.   

Vojvođanski način života se u poslednjoj deceniji dovodi u pitanje. Opasnost za Vojvodinu predstavlja konstantno smanjenje broja stanovnika, mesta ostaju bez mladih a samim tim i budućnosti. Mladi odlaze jer nemaju mogućnost da se zaposle ili da ostvare pristojnu zaradu.

– Kada bi se Vojvodina razvijala kako treba i kako ima potencijala, ljudi ne bi odlazili iz nje. Danas je prosečna zarada u Beogradu čak za 20.000 dinara veća od prosečne plate u Vojvodini. Nismo zaboravili kako se živelo za vreme pune autonomije Vojvodine. Tada su naše plate i penzije bile i do 30% veće od onih u Beogradu i centralnoj Srbiji. Vojvodina je nekada bila jaka – rekao je Bojan Kostreš. 

On je dodao da sistem, u kome Vojvođani daju, stvaraju i doprinose, a sedam posto im se vraća, što je malo ili skoro ništa – nije održiv.

Kostreš rešenje vidi u decentralizaciji poreskog sistema, koji će omogućiti da se ono što se u Vojvodini stvori, u Vojvodinu i uloži. Da Vojvođani sami određuju gde se ulaže njihov novac, a ne da to radi neki činovnik u Beogradu koji nikad nije bio u Kovačici, Kikindi, Rumi ili Aradcu.

On smatra da Vojvođani najbolje znaju šta im treba zato što žive u Vojvodini. Po njemu, Vojvodina treba da bude mesto prosperiteta i razvoja, regija u kojoj ima mesta za sve i u kojoj su svi ravnopravni i navodi da Vojvođani nikada neće odustati od prava na jednake šanse. 

– Samo mi, Vojvođani i Vojvođanke svih vera nacija i zavičaja sa svojom mirnom naravi ali i s jasnim stavovima, vrednoćom i odlučnošću kakva nam je svojstvena, možemo zajedno da pokrenemo Vojvodinu – naglasio je.

Bojan Kostreš, predsednik stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, zaključio je da je partija koju vodi prepoznatljiv glas Vojvodine, prava i jedina autohtona vojvođanska stranka, koja je okupljala trideset i tri godine sve one koji veruju u demokratiju, ljudskost i toleranciju.

– Mi smo stranka Vojvođana čiji program stane u pet reči – razvijena, jaka, bogata i multikulturalna Vojvodina! – zaključio je Kostreš.

Sekretarijat za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine - VojvođaniSaopštenja | Sreda, 13. 12. 2023. | Komentara: 0

Promene u Vojvodini preduslov su za nužne promene u Srbiji

Vojvođani moraju da obezbede promene u Vojvodini koje će da garantuju stvaranje normalnog društva i normalne Srbije, a za to je potrebno izaći na izbore u nedelju, 17. decembra
Saopštenja | Utorak, 12. 12. 2023. | Komentara: 0

Zaglavljeni autobus je slika Vojvodine koja je stala, na nama je da je pokrenemo

Autobus u kom su se nalazila i deca zaglavljen je na obilaznici kod zatvorenog mosta na Tamišu koji povezuje Orlovat i Tomaševac. Zbog loših uslova na „saobraćajnici“, koja je zapravo poljski put, autobus je ostao ukopan u mestu, kraj „puta“. Među putnicima su i đaci.
Saopštenja | Utorak, 12. 12. 2023. | Komentara: 0

Pravednom raspodelom resursa možemo da rešimo problem zdrave pijaće vode i lekara u selima

Kandidati izborne liste Vojvođani, koja na pokrajinskim izborima nastupa pod rednim brojem 13, u ponedeljak su građanima Kovačice i Zrenjanina predstavili program „Na ravne časti“, te se osvrnuli na konkretne probleme sa kojima se susreću u njihovim mestima.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook