LSV nastavlja sa prikupljanjem 100 hiljada potpisa

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 20. 12. 2015. | Komentara: 0

LSV nastavlja sa prikupljanjem 100 hiljada potpisa

Novi Sad, 20. decembar - Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom poziva predsednicu parlamenta, Vladu Republike Srbije i resornu ministarku poljoprivrede da povuku Predlog izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu iz skupštinske procedure i da se pristupi pisanju novog zakona.

LSV
 
Još jednom, podržavamo opravdane zahteve svih paora Vojvodine i po ko zna koji put, ukazujemo da u ovom Predlogu zakona nisu uvažene brojne primedbe stručnjaka i poljoprivrednih udruženja, iznete tokom javne rasprave, već su usvojena rešenja koja otvaraju vrata tajkunizaciji agrara i gašenju malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava u AP Vojvodini, ali i svim drugim krajevima Republike Srbije.
 
Jedan od primera takvih loših rešenja jeste diskreciono pravo Ministarstva poljoprivrede da s pravnim licima dogovara, bez ikakvih kriterijuma, izdavanje 30 odsto državne zemlje u zakup na 30 godina u svim lokalnim samoupravama, pa čak i da donese odluku umesto lokalnih samouprava ukoliko one to ne učine u određenom roku. To bi ugrozilo najmanje dve generacije poljoprivrednika.
 
Pored toga, 1. septembra 2017. godine, stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije, po kojoj će državljani tih zemalja moći ovde, kod nas, da kupuju zemlju bez ograničenja, a Republika Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice!
 
Zbog svega toga, Liga socijaldemokrata Vojvodine nastavlja sa prikupljanjem 100 hiljada potpisa s namerom da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta. 
 
Inicijativom se takođe zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima.

Biro za informisanje
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.
Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook